Norge

FHI: Voksne bør ta selvtest i både hals og nese

FHI ber oss ta selvtest i både hals og nese. Det kan gjøre at flere kan oppdage smitte med omikron, sier de.

I bruksanvisningen står det at korona-testen du tar hjemme, skal tas i nesa. Men det kan være lurt å stikke pinnen i halsen også. På den måten kan flere smittede med omikron bli oppdaget. Det sier Folkehelse-instituttet (FHI).

– En prøve fra nesen vil fortsatt fange opp de fleste smittede. Men prøver fra svelg (hals) og nese vil sannsynligvis fange opp noen flere tilfeller av omikron-varianten. Det skriver FHI i en presse-melding mandag.

– Spesielt voksne personer med symptomer kan derfor ta prøve både fra svelg og nese når de gjør selvtester. Det sier Joakim Øverbø. Han er lege i FHI.

FHI sier at du bør ta prøven først fra halsen, og så fra nesen. Da har du størst mulig sjanse for å oppdage smitte.

– Du bør ikke ta prøven bare fra halsen, sier Øverbø.

For barn er det fortsatt anbefalt å ta testen fra nesen.

Det beste er å gjennomføre testen fra halsen om morgenen. Det bør skje før du spiser eller drikker. Ellers bør du vente minst 30 minutter etter at du har spist eller drukket. Det er for å unngå at teste blir falsk positiv. Noen mat- og drikkevarer kan påvirke resultatet av testen.

Har du nye symptomer og får negativt svar på testen? Da bør du ta en ny test om to til tre dager.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå