Norge

FHI bommet på beregninger om korona

Hvor mange blir smittet med korona? Hvor ille blir situasjonen, egentlig? Folkehelse-instituttet har beregnet hvordan korona-pandemien blir, men har bommet.

Riksnyheter — Hvordan tror vi korona-pandemien vil utvikle seg framover? Folkehelse-instituttet (FHI) får hjelp til å beregne dette. Forskerne bruker kunstig intelligens, mobildata fra Telenor og kraftige datamaskiner. Slik kan de vise mulige utviklinger av pandemien. Dette gir grunnlag for råd til regjeringen. Politikerne kommer med sine regler blant annet basert på dette.

Avisa Aftenposten har sjekket alle beregningene som FHI har laget. De viser at FHI har kommet med for dystre beskrivelser av hva som var ventet å skje. De bommet i rapporter lagt fram 13. desember, 22. desember og 12. januar.

12. januar mente FHI at månedsskiftet januar-februar ville bli den verste perioden denne vinteren. De trodde minst hundre personer ville bli lagt inn med korona-viruset hver dag. De siste dagene har mellom 15 personer og 30 personer blitt lagt inn på sykehus i Norge. De har vært smittet med korona-varianten omikron.

Line Vold er avdelingsdirektør i FHI. Hun forklarer at de legger inn forutsetninger og premisser når de beregner. Og at de også kan være usikre.

– Da blir det stor usikkerhet i anslagene også, forklarer Vold.

Hun sier at FHI også legger vekt på annen kunnskap. De ser blant annet på hva som skjer i andre land. Vold sier at de i begynnelsen ikke visste hvor alvorlig omikron var. Da beregnet de at varianten kunne bli like alvorlig som varianten delta.

– Så har vi gradvis fått bedre kunnskap. Da legger vi inn det i modellen, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå