Norge
Bildet viser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) som holder pressekonferanse om koronasituasjonen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Tar bort korona-regler: – Vi kan leve mer som normalt

Fra klokka 23 tirsdag er mye som normalt igjen.

– I dag kan vi endelig fjerne mange av tiltakene.

Det sa en lettet statsminister Jonas Gahr Støre tirsdag. Vi kan leve mer som normalt, kunne han si.

Regjeringen har varslet færre korona-regler. Årsaken er at varianten omikron er mindre farlig. Mange er beskyttet med vaksine. Dessuten kommer mange av oss til å bli smittet likevel. Omikron sprer seg svært raskt. Nå handler det om at ikke alle blir syke på én gang.

Husker du munnbind og avstand, er du kommet langt. Mye av de andre reglene forsvinner. Det skjer fra klokka 23 tirsdag.

Slik blir det:

Jobb:

Folk kan igjen jobbe på kontoret. Arbeidsgivere kan selv vurdere hvordan folk skal jobbe. Regjeringen råder dem til å passe på at ikke alle blir syke på én gang.

Uteliv:

Vi kan igjen kjøpe alkohol på barer og restauranter som vanlig. Regjeringen tar bort regler for skjenking. Det samme gjelder krav om servering ved bordene. Men folk må kunne holde en meters avstand. Det betyr: dropp dansen.

Skole:

Skoler og barnehager kan drive som normalt. Regjeringen anbefaler grønt nivå. På høyskoler og universiteter kan de slippe krav om avstand. Regjeringen anbefaler fysisk undervisning.

Idrett:

Folk kan drive med idrett og aktiviteter som vanlig. Trenings-sentre og svømme-haller kan drive omtrent som normalt. Det samme gjelder lekeland og parker. Men de må drive forsvarlig.

Arrangement:

Det blir slutt på regler om antall for arrangementer. Men gjester må kunne holde avstand. Der det er faste seter, kan alle setene brukes. Da trenger det ikke være en meter mellom.

Regjeringen råder oss alle til å holde avstand. Minst én meter. Unntak gjelder for blant annet skoler, kirker, teater og kino.

Hjemme kan folk ha besøk av så mange de vil.

Munnbind:

Skal du på butikk eller ta buss, tog og bane? Da må du ha munnbindet klart. Du skal bruke det om det ikke går å holde nok avstand (én meter). Dette er et påbud.

Isolasjon:

Får du korona? Da skal du isolere deg i fire dager. Det er to dager kortere enn i dag. Du må være feberfri i 24 timer før du går ut i samfunnet igjen.

Karantene:

Folk slipper karantene. Fram til nå har familien til den smittede sittet i karantene. Eller de som er tilsvarende nære. Nå nylig kunne de teste seg hver dag i stedet. Nå anbefales de å teste seg i fem dager.

– Vi kan ikke slippe helt opp, sa Støre. Pandemien er ikke over, sa han.

Inntil fire millioner av oss kan bli smittet innen sommeren. Vi skal leve med smitten. Mange må være hjemme fra jobb. Det blir en utfordring.

– Nå hviler mye av ansvaret på oss selv, sa Støre.

Innreise:

Helseminister Ingvild Kjerkol var også til stede tirsdag. Hun snakket litt om innreise til Norge. Det er ikke lenger et krav om å ta test for å reise inn.

– Nå går vi fra detaljerte regler til munnbind, meter og sunn fornuft, sa hun.

Regjeringen tar en ny vurdering om to uker.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå