Norge

Jens Stoltenberg blir ny sjef for sentralbanken

Regjeringen har valgt ny sjef for sentralbanken. Det blir tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef. Det har regjeringen bestemt.

– Jeg har vært opptatt av å finne den beste sentralbanksjefen for Norge. Og jeg er trygg på at det er Jens Stoltenberg. Kombinasjonen av økonomi-bakgrunn, samfunns-forståelse og en ledererfaring få i Norge har, gjør ham veldig godt egnet som øverste leder i Norges Bank. Det sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Stoltenberg kommer fra jobben som general-sekretær for forsvars-samarbeidet Nato. Han har også vært statsminister i Norge for Arbeiderpartiet (Ap). Han har ledet Ap i mange år. Han har også vært finansminister og er samfunns-økonom. Stoltenberg er 62 år gammel.

Norges Bank er sentralbanken. Den har viktige oppgaver i norsk økonomi. Den har blant annet ansvar for oljefondet. Den enorme sparegrisen Norge har.

Øystein Olsen slutter 1. mars. 22 personer ville overta jobben, men mange var uaktuelle. Valget sto mellom to kandidater: Jens Stoltenberg og Ida Wolden Bache. Hun er vise-sentralbanksjef. Hun hadde også søkt på jobben som sentralbanksjef. Hun blir midlertidig sentralbanksjef fram til Stoltenberg begynner i jobben, skriver NTB. Stoltenberg begynner i jobben omtrent 1. desember.

Bache gratulerer Stoltenberg med jobben.

– Jeg vil gratulere Jens Stoltenberg med utnevnelsen. Jeg har stor respekt for Stoltenberg. Og sammen med Norges Banks medarbeidere ser jeg fram til å jobbe med ham de neste årene, sier hun til kanalen NRK.

Det har vært mye debatt. Ikke alle likte at Stoltenberg kunne få jobben. Det er fordi han har vært statsminister. Og ledet Arbeiderpartiet. Han kjenner godt mange i regjeringen. Og det er regjeringen som ansetter ny sjef for sentralbanken.

Stoltenberg har en kjent familie. Under pandemien har vi blitt godt kjent med Camilla Stoltenberg. Hun er Jens Stoltenbergs søster og direktør for Folkehelse-instituttet (FHI). Faren heter Thorvald Stoltenberg. Han har vært statsråd.

Siste utgave

På forsiden nå