Norge

For rask smitte for Smittestopp

Appen Smittestopp skulle bidra til å hindre smitte. Men nå sprer den seg så fort, at appen får liten effekt, ifølge eksperter.

– Jeg tenker at det er ganske sikkert at du kommer til å bli utsatt for smitte i løpet av kort tid. Det er lite som tyder på at den appen vil varsle deg om når det skjer. Det sier Gunnveig Grødeland til kanalen NRK. Hun er forsker på immunologi ved Universitetet i Oslo.

Anne Spurkland er enig. Hun er professor i immunologi. Begge mener appen er til mindre hjelp nå. Årsaken er at folk blir bedt om å la være å teste seg med PCR-test med mindre de oppfyller et av to krav. De er at du har symptomer, eller bor med noen som er smittet. Følgen er at mange kan være smittet uten at de vet det.

– Vi må nok alle være ekstra obs på symptomer de neste ukene. Enten vi får et varsel fra Smittestopp-appen eller ei, sier Espen Nakstad. Han er assisterende helsedirektør. Han sier det er to årsaker til at folk må følge ekstra med. Det ene er at det er mye smitte i Norge nå. Det andre er at omikron-varianten smitter så fort.

I stedet for å ta PCR-test, er folk bedt om å ta hjemmetest. Det gjelder særlig de som har fått tre doser vaksine, og dem som har fått to doser og vært smittet en gang. Men det er ikke mulig for dem å melde fra om smitte i Smittestopp. Folkehelse-instituttet håper at det kan bli mulig i løpet av bare noen dager.

Siste utgave

På forsiden nå