Norge

Fra onsdag kan de fleste reise til Sverige som vanlig

Natt til onsdag ble det slutt på svenske regler mot korona. Dermed kan de aller fleste reise over grensa som de gjorde før pandemien.

Før korona-pandemien reiste mange fra Norge til Sverige hver eneste dag. Mange gjorde det for å kjøpe varer som koster mindre penger i Sverige. Men det ble stopp som følge av regler som skulle hindre smitte. Disse er blitt endret ofte, og noen ganger er de endret mye.

Du kan lese mer om hvilke regler som gjelder nederst i saken.

Mye av tiden har det vært strenge krav for å reise fra Sverige til Norge. Men siden før jul har det også vært strenge regler for å reise fra Norge til Sverige. I en periode var det også krav om at du hadde bevis på at du var uten smitte for å få reise inn i Sverige. Dette ble senere endret til et krav om å vise at du hadde et grønt korona-pass.

Onsdag ble det gjort endringer igjen. Fram til da var det fortsatt krav om å vise et grønt korona-pass for å få reise inn til Sverige. Men fra onsdag er det endret for nesten alle. Det er da mulig å reise mellom landene som før pandemien.

Unntaket er for folk som verken er vaksinert eller har vært syke med korona.

(Saken fortsetter lenger ned)

Her kan du følge med på trafikken på svensk side av grensa ved Svinesund. Stromstad: Nordby norrut (Nordby norrut)

Klar Tale var i Strømstad i Sverige helgen for under to uker siden. Da var det krav om å vise korona-pass. Men de fleste biler fra Norge ble vinket videre av svensk politi, uten at de sjekket.

Mange av butikkene på svensk side av grensa, har basert seg på å selge varer til nordmenn. Det gjør at flere lokaler står tomme etter snart to år med pandemi. Mange butikker er stengt fordi de tapte for mye penger.

Noen butikker har også mindre varer enn de ville hatt til vanlig. Årsaken er at det er færre kunder enn før. Det var også synlig på parkeringen ved kjøpesentrene. Det var også lite kø i butikkene.

Bildet er av en handlegate i Strømstad. Det er masse klær som er stilt ut, og det er folk som ser seg rundt. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB .

Avisa Glåmdalen var på et kjøpesenter i Charlottenberg rundt samme tid. Der var det nesten ingen kunder etter klokka 17. Men der var det et håp om at mindre strenge regler fore reiser over grensa ville føre til mer handel igjen.

– Vi venter at handelen vil ta seg godt opp i løpet av februar og mars, sa Claes Sjöholm til avisa. Han er sjef på senteret.

Det var også mulig å se tegn på optimisme i Strømstad. Noen butikker hadde nemlig sikret seg påfyll av ferske varer, i fall flere nordmenn skulle reise over grensa igjen.

Det er også kort tid siden det ble slutt på reglene for reiser inn til Norge. Fram til 1. februar var det krav om å teste seg ved reise inn til Norge.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) i Norge viser også at folk har reist mindre til Sverige de to siste årene. Det gjelder særlig for reiser som har vart mindre enn et døgn, som er typisk ved grensehandel.

Fra januar til mars i 2020 var det 1.135.000 sånne turer, ifølge SSB. I mars stengte Norge og grensa. I samme periode av 2021 ble det bare gjort 39.000 slike reiser. Nordmenn brukte også langt mindre penger på disse turene.

---

Reglene for å krysse grensa mellom Norge og Sverige.

  • Fra onsdag er det et felles krav som gjelder for reise mellom Norge og Sverige. Du må ha grønt koronapass. Enten fordi du er ferdig vaksinert, eller fordi du har hatt korona for kort tid siden.
  • I Norge må du også melde fra om at du skal reise inn i landet. Det gjør du på Entrynorway.
  • Folk som er uvaksinerte må også bevise at de har testet seg for smitte før de kommer til landet. Men bare om de har unngått smitte fram til nå. De må i stedet ha bevis for at de har testet seg, og at de er friske. For reiser inn til Norge, må testen være under 24 timer gammel. For reiser til Sverige må testen være under 72 timer gammel.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå