Norge

Vil at strøm fra havvind skal bli brukt i Norge

Et stort nytt prosjekt skal bidra til mer billig strøm i Norge. Det er målet til regjeringen. Men det er for lite, og for dårlig mener andre partier på Stortinget.

– Dette er en løsning som gir mer strøm til Sør-Norge. Målet til regjeringen er å legge til rette for at Norge har nok fornybar og rimelig strøm. Da kan det være en fordel for norsk industri også i framtiden. Det vil også bidra til at det blir skapt verdi og jobber i hele landet, sier Jonas Gahr Støre. Han er statsminister i Norge.

Sammen med tre andre statsråder delte han planen med mediene onsdag.

Det nye prosjektet er bare den første delen av noe mer, ifølge Støre. I denne fasen skal det lages 7 terawattimer (TWh) strøm. Det er like mye strøm som blir brukt av 460.000 husholdninger, ifølge nyhetsbyrået NTB. I teorien kan en andre fase sørge for at prosjektet vil lage dobbelt så mye strøm. Men først må det bli laget en plan for hvordan det kan bli koblet til resten av strømnettet.

Prosjektet har fått navnet Sørlige Nordsjø II. Støre fortalte også om et med navnet Utsira Nord. Nå skal planen ut på høring. Da kan alle si hva de mener om planen.

Det har vært mye snakk om hva folk må betale for strøm i år. Den har aldri kostet mer. Og det er ventet at det kan koste mye fram til neste år også. Det har også ført til mer snakk om hva som kan bli gjort.

Ifølge regjeringen skal all strøm fra dette prosjektet bli brukt til Norge.

– Målet vårt er at vi skal ha lav pris på strøm for folk i Norge, sier Trygve Slagsvold Vedum. Han er finansminister.

– Nå skal vi lage mer strøm fra havvind. Vi vil ikke legge til rette for nye kabler som kan føre til at mer strøm kan selges fra Norge til andre land, sier han.

Flere som jobber med å lage, kjøpe og selge strøm har sagt at de må ha kabler som kan selge strøm til andre land. Ellers blir det vanskelig å få gjort noe med prosjektet. Derfor kan det bli endret til fase to.

– Vi starter med strøm til land. I første fase blir kraften sendt rett til land. I neste fase kan vi åpne for en annen løsning, sier Støre.

Marte Mjøs Persen sier det er viktig at prosjektet fører til strøm der den koster mest. Hun er olje- og energiminister.

– Når vi ser på land rundt oss, er det måten de har valgt å bygge ut vindkraft til lands på. Så må nettet komme etter hvert. Det har vi satt i gang en utredning av, og det er et viktig arbeid, sier hun.

Næringsminister Jan Christian Vestre tror folk er mindre opptatt av hvor det går kabler. Han tror de bryr seg mer om at mer strøm kan føre til at det kan bli skapt nye jobber.

– Hvis dere reiser rundt i Norge, så er det planer etter planer om enorme utbygginger av industri. Det vil skape mage tusen nye jobber. Det vil føre til mindre utslipp av klimagass. Det vil bidra til at Norge skaper mer verdi, sier Vestre.

Men det tok kort tid før de første partiene på Stortinget sa hva de mente er feil med planen.

– Dette er et forsøk på å late som de gjør noe med strøm og kraft. Men dette gjør ingenting med den strømpris-krisen vi står i nå. De bare venter med å ta et valg om Norge skal bygge nye kabler for salg av strøm til andre land, sier Sofie Marhaug i partiet Rødt. Hun er nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Her gjør de mindre enn det som var planen til den forrige regjeringen. Og det vil ta lengre tid å få gjort noe, sier Nikolai Astrup i Høyre.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne mener også at planen er for dårlig. Han er redd for at det kan føre til dyrere strøm.

– Det er vanskelig å forstå at dette skal være bra for folk i Norge. De kunne tjent på strømmen, om regjeringen hadde åpnet opp for kravet om kabler til andre land, sier Hansson. Uten dette frykter han at det kan bli behov for subsidier til prosjektet. Det mener han er en pris som skattebetalerne må betale.

Siste utgave

På forsiden nå