Norge

Avlyser eksamen for videregående og 10. klasse

Eksamen i ungdomsskole og videregående skole til våren blir avlyst. Årsaken er korona-viruset.

Det blir ingen eksamen for elever på ungdomsskole eller videregående til våren. Både skriftlig og muntlig eksamen blir avlyst. Pandemien med korona-viruset er årsaken. Eksamen ble avlyst også i 2020 og i 2021.

– Dette er ikke en enkel avgjørelse. Jeg mener eksamen er en viktig del av sluttvurderingen. Og vi skal ha eksamen i norsk skole i det videre. Men eksamen utgjør omtrent 20 prosent av sluttvurderingen på elevenes vitnemål. Og jeg mener at en avlysning nå gir bedre tid til å jobbe med de andre 80 prosentene etter to spesielle år. Det sier kunnskapsminister Tonje Brenna på en presse-konferanse fredag.

Dermed følger regjeringen anbefalingen fra Utdannings-direktoratet. De anbefalte å avlyse både skriftlig og muntlig eksamen for grunnskolen og videregående opplæring. De som skal ta eksamen som privatist, eller som må ta eksamen for å bestå faget, får ta eksamen. Dette unntaket er det samme som i 2020 og 2021.

Brenna kom med en tydelig melding til elevene: Dette ikke er en anledning til å ta det med ro og la være å jobbe med skolearbeid.

– Dette er ikke en beskjed om at elevene kan slappe av, tvert imot. Dette er et forsøk på å gi deg tid til å jobbe skikkelig med skolen fram til ferien, sier hun.

Hun sa at Kunnskaps-departementet også har vurdert andre løsninger. Men at disse ikke ville gi en rettferdig ordning. De ville ikke tatt hensyn til at elever på forskjellige steder i landet har hatt det ulikt de siste to årene.

– Vi ønsker å gi lærerne tid, ro og mulighet til å gi opplæring etter hensiktene i læreplanen. Ha pusterom til å snakke med elevene, utfordre og la elevene samarbeide med hverandre. Vi har tillit til at dere kjenner elevene best og vet hva de trenger nå, sier Brenna.

Opptak til høyere utdanning vil skje som normalt. Det blir på samme måte som i fjor og året før.

Forslaget fra regjeringen skal ut på høring. Brenna sier det alltid er bra å få høre ulike meninger. Men at regjeringen har lagt fram løsningen de mener er den beste.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå