Norge

Dette er truslene mot Norge

Russland, Kina og personer med høyre-ekstreme tanker. Det er noen av de største truslene mot Norge nå, ifølge myndighetene.

Fredag kom Politiets sikkerhets-tjeneste (PST), Forsvarets etterretnings-tjeneste (E-tjenesten) og Nasjonal sikkerhets-myndighet (NSM) med sine trussel-vurderinger for 2022. Der skriver de hva de mener er de største truslene mot Norge framover.

Kina og Russland bruker alle mulige midler for å nå sine mål, skriver E-tjenesten. De to landene er de største truslene mot Norge, mener de. Forholdet mellom de to landene og Vesten er blitt verre i det siste. Begge gjør forskjellige ting for å få det som de vil.

– Dette omfatter alt fra militært press og økonomiske virkemidler til etterretnings-operasjoner, handelsavtaler, teknologi-utvikling og påvirkning, skriver E-tjenesten.

Landene truer i tillegg med å bruke militær makt. Det forsterker effekten av de andre tingene de gjør, ifølge E-tjenesten.

Små stater som Norge blir tvunget til å velge side i internasjonale konflikter, skriver de.

Den største trusselen om terror kommer fra høyre-ekstreme og ekstreme islamister. Det skriver PST i sin vurdering av truslene mot Norge. Det er mulig at disse to gruppene vil prøve å utføre terror-handlinger i 2022, skriver PST. Trusselen fra høyre-ekstreme er vanskeligst å ha kontroll på, mener de.

Det finnes mange møteplasser for høyre-ekstreme på nett. PST prøver å finne norske personer i nettsamfunn som handler om terror. Men det er vanskelig å finne alle. Det er mange som sprer høyre-ekstremt innhold på nett.

PST finner stadig fram til nye høyre-ekstreme personer og grupper. Derfor tror de det finnes mange som ikke blir oppdaget. Det sa PST-sjef Hans Sverre Sjøvold under presse-konferansen der de presenterte sin rapport.

Det siste året har PST fulgt ekstra med på en annen gruppe. Det er personer som er sterkt imot det myndighetene sier. Disse tror gjerne på spesielle konspirasjons-teorier knyttet til korona-pandemien. Det er grupper som blant annet er sterkt imot korona-vaksinen.

Mange høyre-ekstreme mener at myndighetene bruker vaksinen for å kontrollere eller ta livet av folk. Disse ideene fører til hat mot myndighetene, skriver PST.

Men PST mener det er lite trolig at disse gruppene vil prøve å utføre terror.

Siste utgave

På forsiden nå