Norge

Politiet i Oslo håper ny metode kan gi svar i ti år gammel drapssak

Politiet i Oslo har klart å løse alle drapssaker de siste ti årene. Med ett unntak. Nå håper de at en ny metode kan gi svar på hva som skjedde.

26. april blir Rafal Flis funnet drept. Han er i bagasjerommet på sin egen bil. Den var parkert på Montebello på vestkanten i Oslo. Politiet jobbet raskt ut ifra at det var et drap. Det er siden blitt kjent som «Montebello-drapet». Drapet er også den eneste uløste drapssaken i Oslo på ti år, ifølge kanalen NRK.

Selv om ti år er gått siden drapet, jobber politiet med saken. De håper fortsatt at de skal klare å løse den. Det sier Anne Alræk Solem, som er leder for draps-etterforskning i politiet i Oslo.

– Gamle bevis og beslag kan få en helt ny verdi. Årsaken er at teknologien har kommet videre, sier Solem. Håpet er at nye metoder for å jobbe med arve-materialet DNA skal bidra til at de finner svar.

Flis kom ifølge avisa VG til Norge i 2007. Han var 31 år gammel, kom fra Polen og jobbet som snekker. Samboeren kom også til Norge, kort tid etter at Flis hadde flyttet til Norge. Paret bodde i Oslo en stund. Så kjøpte de seg en bolig i Aurskog-Høland i det som da var Akershus fylke.

Da Flis ble funnet, var det ingen sikre observasjoner av ham siden 23. april. Da var han hjemme.

Politiet er sikre på mobiltelefonen til Flis var på Nedrum i Fet klokka 23.37 den 23. april. En bil som blir koblet til Flis kjørte forbi en bom på Alna i Oslo klokka 01.58 den 24. april. Klokka 06.45 samme dag blir telefonen til Flis funnet. Det skjer på en gangvei ved Makrellbekken. Det er også på vestkanten av Oslo.

To døgn senere ble Flis funnet død i bilen til samboeren. Det skjedde da naboer i området hadde ringt til politiet om bilen. Den hadde stått der i to dager. Ifølge VG var Flis stukket flere ganger med kniv eller et annet skarpt våpen.

Politiet mente den gang at han neppe var drept i bilen. De mente også at det var en sjanse for at den eller de som hadde drept Flis, også hadde rømt fra landet.

Politiet mente tidlig at de hadde fått inn mange tips i saken, men ba om flere tips. Blant annet fra det polske miljøet i Norge.

De har flere ganger bedt om tips i løpet av årene siden drapet. Flere av gangene har de gjort det gjennom norske og polske medier. Likevel er saken uløst. Ingen er noen gang blitt siktet for drapet. Det er ukjent hva som er motiv, åsted, våpen eller hvem som drepte Flis.

– Vi har samlet inn mye spor. Vi har mye informasjon. Men de har ikke gitt noe klart tilknytning til en enkelt person eller miljø. Det sa Bodil Syversen til programmet Åsted Norge på kanalen TV 2 i 2017. Hun jobber i politiet i Oslo og etterforsker alvorlig vold.

Solem sier også at nye vitner kan bidra til at politiet kan forstå mer om saken. Det har de søkt etter siden bare uker etter drapet, og de søker fortsatt.

– Vi er ganske sikre på at det må være noen der ute. Noen som vet noe om saken, uten at de har snakket med politiet. Jeg vil be dem om å ta kontakt med oss, sier hun.

Solem sier at saker kan være vanskeligere å løse når den drepte er fra et annet land enn Norge.

– Da kan både viktige opplysninger og personer være i andre land. Det kan være at saken har et motiv i noe som har skjedd i andre land. Det kan også være at vitner har lavere tillit til politiet. Det gjør at det krever mer for dem å gi politiet informasjon, sier hun til NRK.

Siste utgave

På forsiden nå