Norge

Gjør seg klare for å stenge testsenteret på grensa

Det skjer mindre på testsenteret på Svinesund. Mens flere folk reiser til Sverige, er det færre som tester seg på Svinesund. Nå er det klart at testsenteret kan bli stengt i april.

Det siste året er det gjort nesten 300.000 tester for korona på dette senteret. Det er I Halden kommune. Det er på norsk side av grensa til Sverige. Store deler av året har det vært et krav å teste seg for å få reise lenger inn i Norge.

Av de 300.000 testene, er det funnet smitte på rundt 1.500 av dem. Det skriver kommunen.

Folk som bor i Halden har også brukt det som sitt testsenter. Men nå er det snart slutt. For det har blitt mindre behov for å kunne teste så mange.

Årsaken er at regjeringen har sagt at det er slutt på å kreve en test av folk som er ferdig vaksinerte, eller som har blitt friske av korona for kort tid siden.

Det har vært aktivitet på området siden august 2020. Da ble det satt opp noen arbeidsbrakker, og et telt på en parkeringsplass. Siden har det vokst seg større for å kunne teste alle som har reist over grensa til Norge.

– For å kunne håndtere all trafikken har det vært et testsenter på rundt 35.000 kvadratmeter. Det er like mye so den store trafikken har testsenteret brukt et område på omtrent 35.000 kvadratmeter. Vi har nesten bygd opp en liten landsby fra ingenting. Det sier Jostein Stø, som er sjef for Svinesund internasjonale testsenter.

Nå blir det stengt, med mindre de får en annen beskjed fra helsemyndighetene.

Ellers vil det bare være igjen en testlinje. Den skal være i tilfelle de må starte med tester igjen. Hvis det skjer på kort varsel, sier Stø.

Siste utgave

På forsiden nå