Norge

Igjen klare for det store utlandet, og hit skal folk dra nå!

Iver Elias på to år besøker familien i Finland for første gang. Mia og Nora skal på jentetur til London. Og en gjeng fra Sørlandet har drømt om Maldivene i et halvt år.

– Maldivene! sier en gjeng på fire fra Sørlandet. De sitter på en benk og venter. Snart skal de få dra utenlands.

– Vi har gledet oss i et halvt år, sier Lise Christiansen.

reise

Lyden av små hjul som bærer tunge kofferter, fyller Norges hoved-flyplass Gardermoen. Det er lite som minner om at vi er i en pandemi. Noen dekker munn og nese med munnbind. Et skilt sier at du kan ta korona-test der.

Christiansen er 59 år gammel. Hun reiser med mannen og to andre. De har vært i Maldivene i Indiahavet tidligere og. I ferien skal de nyte god mat og drikke, og blått hav. Men der er fint lite å handle i butikkene, kan de fortelle.

– Det er mannfolka bare glade for, sier hun og ler.

– Oj, nå må vi dra. De fire sørlendingene reiser seg og haster av gårde.

I lange tider har folk savnet å reise. Det viser en undersøkelse fra organisasjonen NHO Reiseliv. Reising er den fritids-aktiviteten vi har savnet aller mest i pandemien. Spesielt de som er mellom 40 og 59 år gamle, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Noe er i ferd med å endre seg. Norge er åpnet igjen. Andre land tar bort korona-regler. Flyselskapene kan igjen ønske flere velkommen om bord.

Selskapet Avinor driver flyplassene i Norge. De merker at flere reiser. Nå er trafikken ut av landet like stor som inne i Norge, viser selskapets tall fra januar.

1.877.869 personer reiste til, fra eller via flyplassene i Norge i januar. Det er 123 prosent flere enn januar i fjor. Samtidig reiser færre nå enn det siste normale året, som var 2019.

Tilbake på Oslo lufthavn Gardermoen taster folk hurtig inn informasjon på automater. Barn venter tålmodig – sittende på foreldrenes kofferter. Det er en hektisk dag, fredag før vinterferien.

Mia Lyftingsmo og Nora Lindin har reist fra Møre og Romsdal. De skal endelig på jentetur til London i Storbritannia. Der bor søsteren til Nora.

reise

– Vi skal shoppe, spise mat og gå på museum, sier jentene.

Det er lenge siden forrige tur ut av landet. Med unntak av Sverige, da, sier Mia Lyftingsmo. Pandemien har gjort det vanskelig for dem og mange andre å reise. Nå skal de nyte fem dager i den britiske hovedstaden. Attraksjonene London Eye og Tower of London er noe de vil oppleve.

– Har dere kontroll på korona-reglene?

– Det satser vi på, svarer de.

Flere setter kursen mot De britiske øyer denne fredagen. Jordan Green og Robert Byrne er ferdige med ferien i Oslo. De skal hjem til et sted nær storbyen Manchester.

– Folk er veldig hyggelige i Norge, sier Byrne.

– Hvorfor ferie i Norge?

– Hvorfor ikke, svarer Green. Han peker på steder de har vært på kartet på mobilen.

– Maridalsvannet, sier han med engelsk aksent. Og Aker Brygge.

reise

Helt i andre enden av flyplassen venter en toåring. Han har funnet en spennende maskin å se på mens mamma sjekker inn. Lille Iver Elias skal til Finland for aller første gang. Han har pakket en liten, gul koffert. Mamma Jenny er finsk, og de har mye familie der.

Paret fikk Iver Elias like før verden stengte i 2020. De fikk derfor aldri en sjanse til å besøke Finland. Familie har kommet til Norge i stedet, men nå er det toåringen sin tur å reise.

– Vi skal besøke flere, sier pappa Bjørn-Inge Anudskås. Både onkler og tanter kan glede seg.

Denne gangen rekker de kun en langhelg. Og de har tenkt litt over det med smitte og korona, men de tror det vil gå greit.

– Vi gleder oss til turen, sier Anudskås.

Siste utgave

På forsiden nå