Norge
Bildet er av fangevoktere som ser ut i luftegården av et fengsel. Det er sand på bakken og lyse murer. I luftegården står det fanger i blå drakter. Arkivfoto: Katharine Houreld / AP / NTB

Ingen nåde for norsk-somalier som er dømt til døden

Norske Saad Jider Hayd ble dømt til døden i Somaliland i 2020. Høyesterett i landet sier nei til å gi ham medhold i anken.

Saad Jider Hayd er dømt til døden i to domstoler i Somaliland. Mandag kom svaret på hans siste sjanse til å bli frifunnet. Men dødsdommen skal bli stående. Hayd er dømt til døden av Høyesterett også, melder kanalen TV 2.

Hayd har bodd i Norge i over 40 år. Han var på ferie i Somaliland i april 2020. Hayd skal ha endt i en slåsskamp med en annen mann en sen kveld. Han sier han brukte en forsvarsspray på den andre mannen. Hayd mener at mannen var i live da de gikk hver sin vei.

Men dagen etter ble 55 år gamle Hayd vekket av lokalt politi. De sa han hadde forgiftet og drept den andre mannen. Siden har Hayd vært i fengsel i Somaliland. Ifølge NRK skal han være i et fengsel i Hargeisa. Det er hovedstaden i Somaliland.

Rashid Yusef er sønnen til Hayd. Han sier at Utenriksdepartementet har vært på ett av de tre møtene som har vært i retten. Yusuf håper at det kan bidra til press mot myndighetene i Somaliland, og at det kan redde faren.

– Håpet er å legge mer press på staten der. Da kan sprayen bli analysert. De sier det er gift. Men det gjør de uten å ha analysert, Alt vi leverer av dokumentasjon, blir avvist, sier han til kanalen.

Nyhetsbyrået NTB har prøvd å få kontakt med Farid Bouras uten å lykkes. Han er mannens advokatet. Men han sier til TV 2 at det var et ventet utfall.

– Den juridiske prosessen er avgjort. Nå er tiden inne for at norsk diplomati på høyeste nivå skal gjøre sitt, sier han. Ifølge Bouras er neste steg å søke presidenten om å vise nåde.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå