Norge

Derfor skriver mediene om Hadia Tajik

Politikeren fra Arbeiderpartiet har fått gratis bolig fra Stortinget. Hun mener selv at hun slapp å betale skatt som følge at av hun betalte for å bo hos foreldrene sine.

Saker om politikere og pendlerboliger fortsetter å dukke opp. Den siste ute er Hadia Tajik. Hun er arbeidsminister.

Politikere har egne goder når det gjelder reise og bosted.

---

Hva er en pendlerbolig?

  • Politikere som kommer inn på Stortinget kan søke på gratis bolig.
  • Årsaken er at folk fra hele Norge skal ha mulighet til å komme seg inn på Stortinget, uten at det skal være dyrt.
  • Stortinget har over 100 boliger tilgjengelig.

---

Det er Stortinget som vurderer hvem som skal få gratis bolig. Bor du langt fra Oslo og betaler på en leilighet en annen plass, slipper du å betale skatt. Har du leilighet innenfor 40 kilometer til Oslo må du betale skatt.

Tajik fikk gratis bolig fra 2006 til 2010. Da hun søkte om bolig svarte hun at hun ikke betalte for en leilighet en annen plass. Kort tid etter sendte hun inn en ny søknad hvor hun la ved en leiekontrakt på en leilighet i Rogaland. Det er avisa VG som skriver dette.

Denne leiligheten bodde hun aldri i og hun betalte heller aldri for den. Det bekrefter hun til avisa. Men hun bodde hos foreldrene sine og har sagt at hun betalte for å bo der.

– Jeg kan ikke huske at vi laget noen avtale på det. Det er sjelden vi har behov for det i en familie, skriver Tajik.

Tajik har sagt at hun skulle ønske at hun dokumenterte det hun betalte bedre. Hun sier også at hun ville gjort det på en ryddigere måte i dag.

For fire år siden søkte Tajik igjen om gratis bolig. Da hadde hun bodd i Oslo i flere år. Hun hadde også en egen leilighet i byen. Det samme hadde hennes samboer.

Årsaken til at hun søkte var at hun skulle selge leiligheten sin og flytte til Sandnes, hvor hun også hadde en leilighet. Hun søkte derfor gratis bolig for samboeren og hans barn.

Hun sier at de ikke kunne bo hos samboeren som følge av praktiske årsaker. Det er ikke forklart hvilke årsaker dette er.

23. januar 2019 fikk hun, samboeren og hans barn pendlerbolig. Tajik sier at de trengte gratis bolig som følge av hennes sikkerhets-situasjon.

Hun hevder at sikkerhets-organisasjonen PST rådet henne til å flytte til pendlerboligen. Årsaken er at Tajik er en offentlig person og at det kunne oppstå situasjoner mens hun skulle legge ut leiligheten for salg.

PST sier de ikke har gitt Tajik råd om å flytte til en pendlerbolig. Det skriver avisa Aftenposten.

– Det var ikke noe vi anbefalte. Vi tenkte at det var et bra tiltak. Det var ikke vi som kom med løsningen på hvor hun skulle bo. Det sier Martin Bernsen til avisa Aftenposten. Han er kommunikasjons-rådgiver for PST.

– Hadde hun flyttet til kjæresten sin, ville vi nok syntes at det også var en god idé, sier han.

Tajik skrev at hun ønsket å flytte til Sandnes. Det skjedde aldri. 5. april 2019 kjøpte hun og samboeren en ny leilighet i Oslo. Én uke etter flyttet de ut av pendlerboligen.

Da hadde hun bodd der i nesten tre måneder, uten å betale.

---

Kort om saken

  • Hadia Tajik har fått gratis bolig av Stortinget.
  • Hun hadde pendlerbolig fra 2006 til 2010 og tre måneder i 2019.
  • Tajik mener hun hadde rett på begge disse boligene.

---

Siste utgave

På forsiden nå