Norge

Nordmann blir nektet å reise fra Myanmar

Telenor skal selge seg ut fra Myanmar. Men en norsk leder blir nektet å reise fra landet. Slik har det vært i over ett år.

– Siden militæret tok makten i Myanmar i februar i fjor, har vi hentet ut en del av våre utenlandske ansatte i landet. Men vi har noen igjen. Det vi kan si, er at en av dem er en nordmann som ikke får lov til å reise ut. Det sier Sigve Brekke i Telenor til avisa Dagens Næringsliv. Han er sjef for i konsernet Telenor.

Telenor har valgt å selge seg ut av et firma som driver med mobiltelefoni i landet. Det er kjøpt av M1 Group fra Libanon. Salget er ikke godkjent, selv om det er sju måneder siden det skjedde. Ifølge Brekke får ingen ledere i Telenor reise fra Myanmar før salget er i orden. Det er bestemt av investerings-ministeren i landet.

Avisa har spurt om Telenor har fått vite hva som er årsaken til at folk blir nektet å reise. Det skal være en følge av at det er en helt spesiell situasjon i landet.

– Etter at militæret tok makten i landet, kan det minne om at det er krig der. Det gjør at vi er i en svært krevende sikkerhets-situasjon. Det sier Gry Rohde Nordhus til nyhetsbyrået NTB. Hun sier at investeringsministeren har sagt at forbudet vil vare fram til Telenor Myanmar er solgt.

– Vi har kontakt med alle de som jobber for oss i Myanmar hver dag. Det gjør vi for å være sikre på at de er trygge, sier Rohde Nordhus.

Utenriksdepartementet (UD) sier de har taushetsplikt. Derfor vil de si lite om detaljer i saken. Men de kan si at de er kjent med at en norsk borger blir nektet å reise fra Myanmar. De sier de hjelper personen både fra ambassaden i landet, og fra Oslo.

Telenor har drevet med mobiltelefoni i Myanmar siden 2014. De ble raskt et av de største firmaene på det i landet. I dag har de rundt 18 millioner kunder i Myanmar. I fjor sommer ble det klart at Telenor ville selge seg ut av landet. M1 Group var klare til å betale 900 millioner kroner.

Salget skjedde etter at det ble militæret tok makten i landet ved bruk av vold. Telenor sa da at de ville selge. Årsaken var at militæret krevde at de skulle få lov til å overvåke mobiltrafikk.

Valget om å selge er omstridt. Årsaken er at Shwe Byain Phyu Group da blir største eier. Ifølge nyhetsbyrået Reuters og flere andre medier er det en gruppe som jobber med militæret. Det fører til frykt for at militæret kan få mer informasjon om folk som er uenige med dem.

Telenor er anmeldt til politiet som følge av salget. De er også klaget inn til Datatilsynet for det samme.

Siste utgave

På forsiden nå