Verden

Nesten halvparten er sårbare for klimaendringer

Over 3 milliarder mennesker i verden er veldig sårbare for endringer i klimaet. Det viser en ny, stor rapport fra FNs klimapanel.

Mandag kom verdens-organisasjonen FNs klimapanel med en ny rapport om klimaet. Rapporten handler om følgene av endringene i klimaet. Og hva verden kan gjøre for å tilpasse seg endringene.

– De vitenskapelige bevisene er klare: Klima-endringene er en trussel mot menneskelige levekår og planetens helse, sier Hans-Otto Pörtner. Han er professor og har vært med på å lede arbeidet med rapporten.

Temperaturen på jorda øker. Det fører til mer ekstreme hetebølger, verre perioder med tørke, oftere ekstremt mye nedbør og høyere havnivå. Dette kan påvirke både landbruk, mat-produksjon, hvor folk velger å bo, migrasjon, økosystemer og truede arter.

Områder sentralt i Afrika, Sør-Asia og Sørøst-Asia er utsatt. Det er også deler av Latin-Amerika og flere små øystater, ifølge Halvard Buhaug. Han jobber ved fredsforsknings-instituttet Prio i Oslo. Han har vært med på å skrive rapporten.

– Noen av disse områdene er spesielt sårbare for ekstremvær. For eksempel kystområder der folk bor tett, sier Buhaug til nyhetsbyrået NTB.

Over 3 milliarder mennesker er veldig sårbare for endringer i klimaet. Det skriver klimapanelet i rapporten. Det er nesten halvparten av alle mennesker på jorda. De er sårbare både på grunn av følgene av klimaendringene. Og på grunn av ting som gjør det vanskelig å håndtere dem.



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå