Norge

– Nordmenn vil kjempe i krigen i Ukraina

Mange tar kontakt med Ukrainas ambassade i Norge. De ønsker å verve seg i krigen. Det bekrefter ambassaden til Klar Tale.

Nordmenn tar kontakt med Ukrainas ambassade i Oslo fordi de ønsker å kjempe i krigen mot Russland. Det forteller Ukrainas ambassade til Klar Tale.

– Vi har fått mange spørsmål fra nordmenn om dette. Og vi vet at mange nordmenn er villige til å dra til Ukraina for å kjempe, sier ambassadens presse-sekretær til Klar Tale. Personen vil ikke si navnet sitt, men sier at vi kan sitere ambassaden på det kilden forteller.

Ambassaden henviser de som tar kontakt, videre til riktige myndigheter i Ukraina. De har ikke nøyaktig tall på hvor mange som tar kontakt. Men presse-sekretæren sier at folk begynte å ta kontakt torsdag i forrige uke.

– De begynte å ta kontakt med oss den første dagen av denne nye bølgen av krigen.

Ukrainas president Volodomyr Zeleskyj har bedt folk fra andre land med erfaring fra militæret, om å bidra i Ukraina.

– Om du har kamperfaring, og ikke vil se på deres politikeres ubesluttsomhet. Da kan du komme til landet vårt og bli med oss i forsvaret av Europa, som er svært viktig akkurat nå. Det sa Zelenskyj i en video forrige uke.

Det er lov for norske borgere å bli med i en fremmed stats hær. Det sa Sigrid Redse Johansen til fagbladet Forsvarets Forum før helgen. Hun er generaladvokat. Men å kjempe mot Norge er ulovlig, sa hun.

Denne avklaringen har gjort at enda flere nordmenn nå ønsker å verve seg i Ukraina, ifølge ambassaden.

– Nå tar stadig flere kontakt. Vi ser også flere er interessert etter talen til Ukrainas president, sier presse-sekretæren.

Folk i flere land ønsker nå å kjempe side om side med ukrainske soldater i krigen. Blant annet har flere hundre briter meldt seg frivillig, ifølge kanalen Sky News.

Det er stort sett folk med erfaring fra militæret som ønsker å delta i krigen i Ukraina, ifølge ambassaden.

– Vi får også spørsmål fra leger om hvordan de kan hjelpe, sier presse-sekretæren.

Statsminister Jonas Gahr Støre hadde lørdag en tydelig beskjed. Den gikk til de som vurderer å bli med i krigen.

– Da tror jeg man må tenke seg grundig om. Jeg skjønner at de diskusjonene oppstår, men krig er dramatisk. Det sa Støre til kanalen TV 2.Siste utgave

På forsiden nå