Norge

Slik markeres kvinnedagen over hele landet

I fjor ble kvinnedagen markert digitalt de fleste steder. I år markeres 8. mars fysisk. Krigen i Ukraina blir ett av temaene på parolene.

I hovedstaden markeres den internasjonale kvinnedagen med appeller på Youngstorget. Det skjer fra klokka 18. Så blir det tog.

Hoved-parolen er «Abort er kvinners valg – avskaff nemndene nå!».

Flere har også sagt at de vil vise solidaritet til kvinner i Ukraina. Mange lider som følge av Russlands krig mot landet. Men det har blitt debatt om parolene.

– «Fred og solidaritet» bør være hoved-parole på årets 8. mars. Slik at krigen i Ukraina blir en større sak på årets markering. Det skrev Rina Mariann Hansen og Eivor Evenrud i et innlegg i avisa Vårt Oslo lørdag. Hansen er byråd for arbeid og integrering i Oslo for Arbeiderpartiet. Evenrud er gruppeleder i Rødts bystyre-gruppe.

Men arbeids-utvalget til 8. mars-komiteen ville ikke endre hoved-parole. Det skrev de i et innlegg søndag.

– Hovedparolen «Abort er kvinners valg – Avskaff nemndene nå!» går først i toget. Dette kommer vi ikke til å endre på så kort tid før selve dagen. Det er av hensyn til demokratiet på parole-møtet og abortsakens aktualitet nasjonalt og internasjonalt. Det skriver Maiken Sætran Lium og Thea Borkhus Gabrielsen. Begge er med i arbeidsutvalget.

Men de sier at de skal trykke opp en parole med «Kvinner for fred! Solidaritet med Ukraina!». Og at den kan få plass lenger bak i toget.

Kvinnedagen markeres over hele landet. I Bergen har de som vanlig kvinnefestival. Der blir det 37 arrangementer over 11 dager.

programmet har det blant annet vært debatter, foredrag, zumba og standup.

8. mars starter arrangementet i Bergen klokka 17 på Torgallmenningen. Hovedparolen er «Kamp for full kvinnefrigjøring!».

I Trondheim starter arrangementet klokka 17 tirsdag. Det blir tog klokka 17.30.

– Kampsakene har vært mange siden kvinnedagen ble arrangert for første gang i USA i 1908. Og deretter vedtatt som en internasjonal markeringsdag i 1910. Mange kamper er vunnet siden den gang. Men vi har fortsatt et godt stykke å gå, nasjonalt og internasjonalt. Før vi kan si at vi har nådd målet om likestilling. Sammen skal vi bidra til en stor og sterk markering av den internasjonale kvinnedagen her i Trondheim i 2022. Det skriver arrangørene på nettsamfunnet Facebook.

I Stavanger starter også arrangementet klokka 17. Endelig kan dagen markeres på vanlig måte etter to år med pandemi, skriver arrangøren.

– Samtidig er kampen for full likestilling langt fra over, skriver komiteen på Facebook.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå