Norge
Bildet viser flere typer ost i en matbutikk.

Mange er veldig bekymret for prisene på mat

Nesten én av tre er veldig bekymret for de høye prisene på mat. Det viser en undersøkelse utført for avisa Nationen.

Norge — 29,9 prosent svarer at de er veldig bekymret for prisene på mat. 9 prosent svarer at de er helt ubekymret for matprisene. Det viser en undersøkelse som InFact har utført for avisa Nationen 10. mars. De har spurt 1.015 personer.

Fra januar og februar steg prisene på mat med 4,5 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Ost og oste-produkter, kaffe, pasta, iskrem og hermetisk frukt er matvarer som har økt mest i pris.

Christian Poppe forsker på gjeld ved Forbruksforsknings-instituttet SIFO ved Oslo Met. Det er ikke sikkert at økningen i pris vil påvirke de fleste nordmenn. Det sier Poppe til avisa. Årsaken er at det har vært to år med pandemi og flere har spart penger, sier han.

Han er mer bekymret for de som allerede har dårlig økonomi. Og hvor økte matpriser kommer på toppen av økte priser på strøm, drivstoff og generelt høyere priser. Nå mener Poppe myndighetene må komme med tiltak som treffer de som har det verst.

– Det er viktig at pengene som staten tjener, blant annet på strømsalg, olje og gass, blir ført tilbake til norske husholdninger. Ved for eksempel at avgifter settes ned. Nå får en fratrekk på strømregningen, men en kan sikkert også gjøre noe med avgiftene på bensin og diesel. Eller kompensere for dette på andre måter. Der har prisene har gått opp noe voldsomt, sier forskeren.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå