Norge

Satt selv i fengsel og måtte flykte – nå vil han hjelpe ukrainere

Tyrkiske Cumali Özcelik har noe til felles med de ukrainske flyktningene.

– Her kunne vi satt en seng. Hvis vi flytter garderoben, sier Cumali Özcelik. Han snakker til en som jobber i Asker kommune. Om kort tid kan akkurat dette rommet bli hjem til en familie.

Özcelik vil hjelpe. Det gir en god følelse. Han er en av 35 flyktninger som gjør klart for ukrainske flyktninger. De kan ende opp her på Filtvet helsetun i Asker kommune.

I ti dager har de sortert klær, bært møbler og skrudd sammen senger.

Han er oppgitt over det som skjer i Ukraina. Det er trist når mennesker mister nesten hele livet sitt. Og kanskje noen de er glade i, sier han. Det er mennesker som nå trenger alt av hjelp.

Bildet viser Cumali Özcelik.

Russlands president Vladimir Putin gikk til krig mot Ukraina 24. februar. Det har sendt millioner på flukt. Både i og ut av landet.

– Putin er gal, sier han på direkte spørsmål om hva han tenker om Russlands leder.

Özcelik har noe til felles med ukrainerne. De flykter fra Putin og bombene hans. Han selv flyktet fra en annen statsleder, Recep Tayyip Erdogan.

35-åringen jobbet som lærer i Tyrkia. En dag kom noen inn i klasserommet og arresterte ham, forteller han.

– Det skjedde foran barna, sier han og holder fram hendende. Slik viser han hvordan de satte håndjern på ham.

Han sier at årsaken var hans politiske mening. Özcelik forteller at han satt i fengsel i ett år. Der levde han i trange celler med altfor mange mennesker i.

Özcelik sier han aldri ble torturert. Men han kjenner folk som opplevde å bli slått og kastet i veggen.

Mange har kritisert tyrkiske myndigheter. Spesielt etter kupp-forsøket i 2016. Da tok de et stort oppgjør med mange. Erdogan har tidligere nektet for at de drev med tortur. Men han har innrømmet at de kan ha vært røffe mot mistenkte personer. Stadig flere har blitt satt i fengsel etter at Erdogan kom til makta. Tyrkia sier på sin side at de kjemper mot flere terror-bevegelser. Det skrev avisa Aftenposten i en sak i 2018.

I tillegg kan en tyrker ende i fengsel for å «fornærme presidenten».

Nå er Tyrkia og Erdogan en megler i konflikten mellom Ukraina og Russland.

Özcelik kom til Norge sommeren 2020. Kona og to barn dro først, han kom etter. De var først i Hellas. I Norge har familien på fire blitt større. Den yngste jenta er 1,5 år gammel. En gave de fikk i Norge, sier han.

Norge tok godt imot ham, men nordmenn kan være litt innadvendte. Han kommer fra et land der de er lettere å bli kjent med.

– Nordmenn smiler mye. Selv om du snakker feil norsk, så bare smiler de, sier Özcelik – og smiler.

– Norge er et trygt land. Jeg trives her i Filtvet, sier han.



Siste utgave

På forsiden nå