Norge

Mange vil hjelpe Ukraina – men kommer pengene fram?

Vi gir millioner i støtte til ofrene for krigen i Ukraina. Slik sikrer du at pengene kommer dit de skal.

Krigen i Ukraina gjør at mange mennesker trenger vår hjelp. Både organisasjoner og privatpersoner samler inn penger. De ønsker å støtte de som har måttet flykte, eller de som er igjen i Ukraina og mangler mat og medisinsk hjelp.


Det finnes mange måter å gi en slant i støtte. Men hvordan kan du være sikker på at pengene du gir, kommer fram dit de skal?


Innsamlings-kontrollen jobber for at det skal være trygt å gi penger til ideelle organisasjoner i Norge. De har en egen liste over godkjente organisasjoner. I tillegg har de en OBS-liste over organisasjoner de advarer mot å gi penger til. Trond Løkke anbefaler folk å sjekke listene når de skal velge en organisasjon for å støtte Ukraina. Han er markeds- og kommunikasjons-ansvarlig i Innsamlings-kontrollen.


– Det beste er å gi til en organisasjon som har holdt på en stund. Og som har erfaring og nettverk i Ukraina og områdene rundt. Aller helst bør den også være godkjent av Innsamlings-kontrollen, sier Løkke til Klar Tale.


Har du hørt om organisasjonen fra før? Har de jobbet med flyktninger eller nødhjelp tidligere? Skal pengene gå til arbeid i Ukraina eller i områdene rundt? Det er nyttige spørsmål å stille seg, sier Løkke.


Også vanlige folk samler inn penger til Ukraina. Ulike innsamlinger spres i sosiale medier. Noen vil hjelpe en tante i Ukraina. Andre samler inn til skuddsikre vester til ukrainske soldater. Mens andre setter i gang sin egen innsamling til en kjent hjelpe-organisasjon.


Bjørn Kjetil Hellestræ er daglig leder i Spleis. Det er en tjeneste fra SpareBank1. Den lar vanlige folk samle inn penger til ulike formål. Nå er det Ukraina som gjelder, også hos dem. Hittil har folk samlet inn nesten 40 millioner kroner til dette formålet gjennom Spleis.


– Vi går igjennom alle spleisene til ofrene for krigen i Ukraina. Vi tillater ikke generelle spleiser til Ukraina. Det skal være tydelig hvem innsamlingen skal hjelpe, sier Hellestræ.


Spleis frykter at noen skal utnytte at mange nå ønsker å hjelpe Ukraina. Og samle inn penger de ikke har tenkt å sende videre.


– Vi ønsker ikke at det skal skje gjennom vår tjeneste, sier Hellestræ.


Derfor stopper de av og til innsamlinger. Det skjer hvis det er uklart hvem som skal få pengene eller bli hjulpet gjennom spleisen.


– Vi tar kontakt og sier at de må være mer tydelig på hvem de hjelper. Veldig mange endrer da på spleisen sin. Hvis ikke, sletter vi spleisen og sender pengene tilbake til dem som har støttet den, forteller Spleis-sjefen.


Hos dem er innsamler og mottaker ansvarlig for at pengene kommer fram. De må registrere seg med BankID. Spleis sjekker at kontonummeret de oppgir, stemmer med personen som er registrert i spleisen. Hellestræ råder likevel folk til å være normalt skeptiske når de skal gi til en innsamling.


– Det kan være lurt å kjenne innsamler. Eller se at innsamler kjenner en du har et godt forhold til. De aller fleste gir fordi de har tillit til den som samler inn pengene, sier han.


På hver spleis kan folk si ifra om de stoler på innholdet i spleisen. Folk som deltar, kan også kommentere. Dette kan være nyttig å kikke på, sier Hellestræ.


Det vil alltid være en risiko å gi penger til personer du ikke kjenner. Det sier Trond Løkke i Innsamlings-kontrollen.


– Ikke bare fordi du risikerer at pengene ikke går til det de skal. Det er heller ikke sikkert at privatpersoner klarer å hjelpe på en god måte. Uansett hvor godt de mener det, sier Løkke.


Mye av pengene som er samlet inn til Ukraina via Spleis, går til kjente hjelpe-organisasjoner. Som Røde Kors, Flyktninghjelpen eller Redd Barna. Da starter privatpersoner eller bedrifter sin egen innsamling til en organisasjon.


– Disse kan du trygt gi penger til, sier Løkke.



Siste utgave

På forsiden nå