Norge

Gjensidige er usikre på sikkerheten i norske mottak

På kort tid er det blitt stort behov for steder der det kan bo folk på flukt. Gjensidige er bekymret for om det er trygt nok i alle byggene som skal bli brukt.

Arild Tømte sier det er viktig for Gjensidige at det blir gjort nok for å hindre skader. Det er et absolutt krav fra forsikrings-selskapet sier han. Tømte er leder for risikostyring der.

Han sier dette også kan gjelde for kunder de har fra før. Både de som driver innen hotell eller overnatting. Og han sier de mistenker at det er flere som har gjort mindre enn det Gjensidige krever.

For det er egne krav for bygg der det skal være flyktningmottak. Dette er krav som ble laget sammen med Utlendings-direktoratet (UDI) i 2015. Det var sist det ble behov for mange nye mottak på kort tid.

– Vi har hatt flere dødsbranner på andre områder i Norge de siste årene. Der kunne slik sikring reddet liv, sier Tømte. Han mener det er noe de må unngå nå. Derfor er det viktigst å gjøre ting som kan hindre branner.

Han sier det ofte er mange mennesker som bor tett sammen på mottak. Ofte i bygninger som er bygget for andre formål, eller som har vært brukt til andre formål enn mottak i lang tid.

– Liv og helse er alltid viktigst. I noen tilfeller vil det bety at vi sier nei til å forsikre bygningene, sier Tømte.

Det kan bli dyrt for de som lar være å si fra til forsikrings-selskapet på forhånd. Da kan de risikere å få avslag på erstatning hvis det skulle skje uhell.

Siste utgave

På forsiden nå