Norge
Bildet er av justisminister Emilie Enger Mehl. Bildet er fra skuldrene og opp. Hun har lyst hår.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mehl vil ha hastemøte med de som lager norske pass

Det blir gjort en for dårlig jobb med å lage pass i Norge, mener justisminister Emilie Enger Mehl. Nå vil hun ha et møte med de som gjør jobben.

Det er selskapet Thales som lager pass for Norge og flere andre land. De lager også norske ID-kort. Mehl sier i en pressemelding at hun tirsdag ble kjent med at Thales sliter med å få gjort jobben sin. De har for lav kapasitet til å lage nok pass til både nordmenn og folk fra andre land i Europa.

Mehl sier at regjeringen ser alvorlig på problemet. Hun har bedt om et hastemøte med Thales for å få svar på hva de vil gjøre for å løse problemet.

Ifølge Politidirektoratet (POD) skal Thales mangle råvarer til å lage passene. De skal også ha fått feil på en større andel av passene de lager enn før. Dette gjør at de har fått mindre kapasitet.

Justis-departementet sier Thales ikke har noe klart svar på hva som er galt, eller hva som kan bli gjort for å løse problemet. Selskapet skal ha kontakt med POD om hva de gjør med dette i tiden framover.

Mehl sier det er uakseptabelt for regjeringen at mange nordmenn må vente lenge på å få et pass eller ID-kort. Hun sier også at hun forventer at de så fort som mulig gjør noe for å bedre situasjonen.

Hun sier også at det er mange som ønsker å reise, og at mange nordmenn må ha nytt pass etter to år med koronapandemi. Mehl sier at hun har gitt POD beskjed om å gjøre noe for å hindre at folk må vente lenge for å få seg et pass. Det skal ha skjedd i starten av mars.

– Blant annet har passkontorene utvidet åpningstidene utover kvelden og i helger. Det har nå blitt enklere for folk å få seg passtime, sier Mehl.

Hun sier også at hun har bedt POD vurdere om det bør bli åpnet nye passkontor. Det er nemlig blitt færre av dem de siste årene.

Bjørn Vandvik er avdelingsdirektør i POD. Han sier det er mange som venter. De ser alvorlig på problemet med å få laget nye pass til alle som trenger det.

Han sier de har jobbet med å få mer kapasitet på passkontorene når det er flere som søker om pass. Men han sier de må se på hva mer de kan gjøre.

– Jeg har full sympati med de som nå kanskje må vente lenger på å få passet eller ID-kortet sitt, sier Vandvik i en pressemelding.

Han sier det i mange land er flere som ønsker seg pass nå, enn det var før Russland angrep Ukraina 24. februar. Men det var nytt for politiet at Thales også sliter med å få laget nok nasjonale ID-kort.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå