Norge

Slik takler du kriser

Klimakrisen henger over oss. Og pandemien nekter å slippe taket. Så startet Vladimir Putin krig i Europa.

– Det er både normalt og forståelig at folk reagerer.

Det sier Heidi Wittrup Djup. Hun er psykolog-spesialist ved Klinikk for krisepsykologi i Bergen. Djup snakker om den urolige tiden vi lever i.

Det haster å gjøre noe for klimaet. Korona-viruset herjer fortsatt flere steder. Dessuten står Europa midt i en krig. Russlands angrep på Ukraina påvirker oss alle.

Klar Tale har spurt Djup om råd. Hva gjør du om du føler deg nedfor og trist?

– Krig, pandemi og ulike kriser har preget nyhetene i lang tid. Det er naturlig at dette både opptar oss og bekymrer oss. Folk reagerer ulikt på dette, sier hun.

Folk har ulike erfaringer fra livet. Vi lar oss påvirke ulikt. Noen kan kjenne på engstelse og uro. Og bekymringer for hvordan dette vil ramme framtiden, en selv og dem du er glad i. Mens andre forholder seg mindre til det, sier hun.

Uansett hvem du er, her er noen tips:

– Det er viktig å forholde seg til fakta. Kunnskap kan dempe uro og engstelse. Derfor kan det være klokt å sette seg inn i sakene. Og lytte til den informasjon som kommer fra fagpersoner og riktige kilder.

Nyheter og sosiale medier kan være lurt å bruke mindre tid på. Der er det voldsomt med kriser.

– Det gjør bare vondt verre. Kanskje det er nok å se nyheter én gang om dagen i stedet for hver time?

Gode rutiner i hverdagen er lurt å beholde. Og at du tar del i positive aktiviteter. Disse gir pause fra det som ellers kan føles vanskelig og dramatisk.

– Noen finner glede i en god bok, praktiske hobbyer, trening eller å være sammen med andre. Gjør det som gir påfyll av ro og glede, sier psykologen.

Du skal unngå å streve med tunge tanker. Snakk med en du stoler på, råder hun. Du kan også skrive ned noe av det du tenker på. Deretter kan du legge det bort.

– Eller bestem deg for å ha en egen «gruble-tid» i løpet av dagen. Da kan du gi deg selv tid til å tenke på dette. Og så sender du tankene videre til den tiden. Det er dersom tankene kommer til andre tider.

Mange opplever det som fint å føle at de kan bidra på et vis. Å engasjere seg politisk, kan hjelpe. Eller bli med på markeringer. Du kan jobbe som frivillig eller samle inn penger.

– Det kan dempe følelsen av maktesløshet og tap av kontroll, sier Djup.

Det hjelper å flytte tankene bort fra en selv og over på noe som er større enn en selv. Det kan roe ned bekymringene. Og gi en god følelse av at du hjelper.


Siste utgave

På forsiden nå