Norge

De fleste apotek har fått Jodix tilbake på lager

Det er snart to måneder siden det ble tomt for Jodix i Norge. Nå har de fleste apotek fått de inn på lager igjen.

– Jodix-tablettene kom før påske. Innen 19. april har de fleste apotek fått det inn på lager igjen, sier Ingrid Aas til kanalen TV 2. Hun er overlege i Legemiddel-verket. Hun sier at det likevel kan ta litt lengre tid å få levert pillene noen steder.

Mange i Norge kjøpte mye jod-tabletter da Russland angrep Ukraina. Det førte til at det ble tomt på lagrene til apotek i hele landet. Årsaken er at mange bør ta jord-tabletter hvis det er fare for radioaktiv forurensing.

Aas sier det er levert mye Jodix til Norge nå. Men hun sier også at hvis det blir tomt på nytt, så vil det ta noen uker før det kommer mer.

Jod holder lenge. Derfor er det unødvendig å kjøpe inn nye tabletter for folk som allerede har sikret seg. Selv om pakken sier at tablettene har en «best-før»-dato i høst.

Folk bør unngå å ta jod-tabletter forebyggende, forklarer Aas. Folk bør vente til myndighetene sier det er behov for å ta dem.

Tablettene virker ved at skjoldbrusk-kjertelen blir fylt opp med jod. Dette skal hindre at den kan bli fylt med radioaktiv jod. Hvis det blir gjort rett, kan det bidra til en mindre risiko for kreft for folk som blir utsatt for radioaktivitet.

Siste utgave

På forsiden nå