Norge

Flere hatefulle ytringer mot muslimer i sosiale medier de siste årene

Det har vært lite hatefulle ytringer mot muslimer i sosiale medier. Men det har blitt flere de siste årene.

Det viser en ny rapport. Den er laget på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Forskere fra Oslo Met har jobbet med rapporten. De har samlet mer enn én million kommentarer. Alle kommentarene handler om muslimer.

Kommentarene er publisert på sosiale medier. I denne rapporten har forskerne sett på de sosiale mediene Facebook og Twitter.

Forskerne oppsummerer noen av funnene slik:

* Det er få hatefulle og diskriminerende kommentarer mot muslimer. Det er sammenlignet med hvor mange kommentarer som blir skrevet.

* Det har blitt flere hatefulle og diskriminerende kommentarer mot muslimer. Det fant forskerne på kommentarer relatert til nyhetssaker. Også i andre debatter og samtaler på sosiale medier.

* Fra 2010 til 2015 var det 35 hatefulle kommentarer i måneden. Fra 2016 til 2021 var det 132 i måneden. Det så de på kommentarer på Facebook. Kommentarene var relatert til nyhetssaker.

* Forskerne fant flest slike kommentarer på nye alternative medier. Alternative medier er for eksempel Resett og Rights.

* Det blir skrevet flere saker om muslimer. Det er de nye mediene som står for økningene.

* Hvor hatefulle ytringer mot muslimer på Facebook kommer har endret seg. Fra 2010 til 2015 var det mest hos Nettavisen og TV 2. Fra 2016 til 2021 var det hos Resett og Rights.

* Det er flere slike kommentarer på offentlige Facebook-grupper som er kritiske til muslimer.

Det er en sammenheng mellom nyheter fra alternative medier og slike ytringer. Forskerne presenterer tre forskjellige forklaringer på hvorfor:

* Kritisk vinkling mot muslimer. Det kan i seg selv inspirere til kommentarene.

* Kontrollen og redigering av kommentarfeltene.

* Det kan handle om medienes lesere og deres holdninger til muslimer.

Folk som skriver disse kommentarene er ofte opptatt av flere temaer. Det er temaer som norske lover og kultur. Europa og muslimske land. Politikere og deres handlinger. De er også opptatt av Norge og religionen islam. Det har forskerne funnet.

– Kampen mot hatefulle ytringer handler om demokrati. Alle skal kunne delta på lik linje, sa Anette Trettebergstuen.

Det sa Trettebergstuen da rapporten ble lagt fram. Hun er kultur- og likestillingsminister.

– Mange unge med minoritetsbakgrunn opplever mye hets. Det kan gjøre at mange ikke lenger orker å ytre seg. Det gjelder også folk med annen seksuell legning.

Trettebergstuen sa at regjeringen vil styrke kampen mot netthets. De vil også lage en ny plan mot ekstremisme og radikalisering.

Siste utgave

På forsiden nå