Norge

Støre sier det vil ta tid å stenge norske havner for russiske skip

Norge vil også stenge havner for skip fra Russland. Men det vil ta tid å lage regler for det, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Flere land i Den europeiske union (EU) nekter å ta imot skip fra Russland. Årsaken er at det er en del av straffen mot landet. Målet er at det kan bidra til en slutt på krigen i Ukraina.

Støre var tirsdag i Stortinget for å si hva regjeringen vil gjøre med krigen. Han sa da at det vil ta tid før de samme reglene kan gjelde i Norge. Han mener det er viktig at det blir gjort på en grundig måte.

I EU er regelen at ingen russiske skip får legge til havn, men det er mulig å gi noen unntak. Ifølge EU er det mulig å få det hvis det er behov for å få helsehjelp, mat eller energi. Det er også mulig å gi unntak hvis det er andre humanitære hensyn.

Dette skal også gjelde når skip skal hente varer til Russland. De skal bli nektet å levere varer som er solgt fra Russland til land i EU. Ifølge EU vil disse reglene gjelde for 2.873 skip som seiler under russisk flagg. De får heller ingen unntak om de velger å bytte flagg.

Støre sier også at Norge vil gjøre som EU når det gjelder transport på vei. Der er det forbud mot at russiske transportselskaper skal få kjøre inn i land i EU. Der er det unntak for de samme typene varer som på skip.

Det skal også være lov til å kjøre fra Russland til Kaliningrad. Det er en del av Russland som er isolert fra resten av landet.

Støre foreslo også at Norge skal gi 400 millioner kroner til våpen til Ukraina. Pengene skal bli gitt via et britisk fond. Pengene kan også bli brukt på annet militært utstyr.

Støre sa at det gjør det mulig for Norge å bidra med mer, uten at vi får et dårligere forsvar selv.



Siste utgave

På forsiden nå