Norge

Alle partier enige om penger til Ukraina-pakke

Stortinget er enige om hva det må brukes penger på som følge av krigen i Ukraina. Det aller meste blir brukt på å ta imot folk på flukt fra krigen.

Det er mye som må bli ordnet når mange ukrainere kommer på flukt til Norge. Ifølge regjeringen vil det kunne koste litt mer enn 10 milliarder kroner.

Mye av dette er penger som skal bli brukt på politiet og ulike offentlige tilbud. Både Utlendings-direktoratet (UDI), velferds-direktoratet Nav og Integrerings- og mangfolds-direktoratet skal få mer penger.

Det skal også bli mer penger på Forsvaret og beredskap. Både den sivile og den militære delen av beredskap er lovet mer penger.

Geir Pollestad i Senterpartiet er fornøyd med at alle er enige om det meste. Det er en styrke for Norge at det er mulig mens det er en krise i Europa, mener han.

– Det er avgjørende at vi nå tar mot flyktninger på en god måte. Og at vi får et sterkere forsvar og bedre beredskapen, sier Pollestad.

Partiene er ifølge nyhetsbyrået NTB enige om det aller meste av pengebruken. Det er klart etter at Finanskomiteen har sagt sitt om regjeringens forslag.

Det er også klart at Sosialistisk Venstreparti får støtte til noen tillegg i planen.

Det skal bli mer kompetanse på barn i asylmottak. Det skal være mer folk på jobb på krisesentre. Og det skal bli gitt mer penger til utlånssentraler der det er mulig å låne utstyr til å drive med sport og fritids-aktiviteter.

Når det skal bli brukt mer penger på dette, må det også bli brukt mindre penger på noe annet. Eller så må inntektene øke.

Det er ukjent hva regjeringen vil gjøre, men de har sagt at de vil ha et svar 12. mai. Da skal de presentere et revidert budsjett.

Flere partier har bedt om at ingen av pengene blir hentet fra bistands-budsjettet.

Kjell Ingolf Ropstad sier at Norge har tjent ekstra penger på olje og gass som følge av krigen. Det bør bli brukt på de som nå er på flukt. Ropstad er politiker fra Kristelig folkeparti.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå