Norge

Hjelper folk å få seg jobb i Norge

Karin Ellis vil hjelpe folk fra utlandet inn i arbeidslivet i Norge. Derfor holder hun gratis kurs.

Karin Ellis holder kurs. Hun vil hjelpe folk til å få seg jobb i Norge. Onsdag hadde hun et gratis kurs på nett. Det handlet om å søke på jobber i Norge.

Ellis har holdt mange slike seminarer før. Hun har også skrevet bøker om temaet. Hun holder kurs på engelsk. Det er for å hjelpe dem som ikke forstår norsk ennå.

Ellis jobbet lenge som IT-ingeniør og leder. Så begynte hun å jobbe med folk fra andre land. Etter hvert begynte hun å holde kurs på jobb. Her forklarte hun forventinger og uskrevne regler på norske arbeidsplasser.

– Folk fra andre land kunne bruke mange år på å forstå disse kodene, sier Ellis.

Etter hvert bestemte hun seg for å starte et eget firma, Ellis Culture. Hun sluttet i lederstillingen. Hun ville heller hjelpe mennesker.

– Jeg fulgte hjertet mitt. Det kjennes veldig riktig.

Ellis har et sterkt bånd til Ukraina. Nå holder hun kurs for ukrainske flyktninger som vil søke jobb i Norge. Å hjelpe ukrainere er det eneste rette akkurat nå, sier Ellis.

Rahul Rao var én av dem som deltok på kurset. Han er 35 år gammel. Han kommer fra India, men bor i Norge. Han flyttet til Norge da kona hans skulle ta en doktorgrad i Gjøvik.

Bildet viser Rahul Rao. Han jobber I Norge. Det trives han godt med.

Nå jobber han som ingeniør i Norge. Selv om han allerede har jobb, ville han være med på kurset. Der var for å lære mer om hvordan nordmenn er på arbeidsplassen.

– Norsk arbeidskultur er annerledes enn i India, sier Rao.

Nordmenn skryter lite av seg selv, mener Rao. I andre land skryter folk ofte mer av seg selv.

Noe Rao liker godt med Norge er at vi er opptatt av fritiden vår. I andre land jobber man ofte lengre dager. I Norge er vi opptatt av fritids-interesser. På jobbintervjuer snakker vi ofte om interessene våre.

– Jeg liker godt balansen mellom jobb og privatliv.

Rao forteller at han alltid har drømt om å flytte til Norge. Han kan snakke engelsk på jobben sin. Men han ønsker å lære seg norsk.

Under foredraget sa Ellis at det er lurt å lære seg norsk. Det er et tegn på at du ønsker å integrere deg i landet.

– For å få jobb i Norge, er det viktig å finne sin indre motivasjon, sier Ellis.

Ytre motivasjon handler om ting som press fra andre eller penger. Indre motivasjon handler om hva du som menneske ønsker å oppnå. Hvis du klarer å vise din indre motivasjon, vil du kunne lykkes bedre med jobbsøknaden din.





Siste utgave

På forsiden nå