Norge

Endelig id uten korona-regler: – Som jul og 17. mai på én gang

– Jeg gleder meg virkelig, sier Arshad Jamil.

Bønn, familie, gaver og god mat. Slik blir mandag 2. mai for norske muslimer. Og de gleder seg til å feire id.

Når folk som ikke feirer id, gir gaver til muslimer. Da blir Arshad Jamil ekstra glad.

– Det er så fint når de gjør det, sier han til Klar Tale.

Id al-fitr, eller eid, er en fest. Den skjer etter fastemåneden ramadan. Muslimer feirer id. Men også andre er med.

Jamil er med i styret i paraply-organisasjonen Muslimsk dialognettverk. Han beskriver id som jul og 17. mai på én gang. Så stort er det.

– Jeg gleder meg virkelig, sier han.

Men han er en aktiv frivillig, som har mye å gjøre denne dagen. Han skal likevel få tid til å være med familien sin.

Korona-pandemien har påvirket id-feiringen. Men nå er korona-regler tatt bort, og muslimer kan feire som vanlig.

Dagen starter med bønn i moskeene. Da har folk spist en dessert først, sier Jamil. Senere feirer folk sammen med familien. Kanskje spiser de lunsj hos svigers, og spiser senere med familien sin.

Barna får gaver. Det er vanlig at de eldre gir til de yngre. Mor og far gir til barna. Naboer kan gi gaver til hverandre. Og ikke-muslimer kan også gi gaver til muslimer.

– Det trenger ikke være dyre gaver. Det skal ikke være et overforbruk, sier Jamil.

Han tror folk gleder seg. Id er en feiring av takknemlighet som kommer etter 30 dager med faste. Og at du er blitt en bedre versjon av deg selv.

Mye skjer denne mandagen. Kanalen NRK sender TV-programmet «Fest etter fasten» direkte.

– Det blir ekstra spesielt å feire id i år. De to siste årene har feiringen vært preget av korona-restriksjoner. Nå som samfunnet har åpnet igjen, kan folk endelig møtes for å feire skikkelig. Det gleder jeg meg til å vise fram – fra flere steder i landet, sier Rima Iraki i en pressemelding. Hun skal lede programmet.

Lørdag 7. mai er det feiring på Bryn skole i Oslo. Feiringen er en fest etter festen. De kaller den eid for alle-fest. Den starter klokka 14.00 og varer i fire timer. Det er gratis å komme inn.

Arrangør Attia Mirza Mehmood forklarer:

– Mange er gjerne opptatt på selve dagen. De er sammen med familien. Derfor er det en fest etter festen, sier hun til Klar Tale.

Mehmood leder Samhold i mangfold og frivillighetsarbeid (SIMOF). Eid-festen er åpen for alle. Den er blitt arrangert i fem år. Også under korona, men da utendørs.

– I 2019 var det rundt 100 til 120 personer innom, sier hun. Mange er nysgjerrige på id-feiringen. Da kan de gjerne komme innom.

Barn er en viktig del av feiringen. Det er også maten. På festen er det mulig å smake mat som folk har laget. Det blir trylleshow og hennamaling.

– Jeg tror mange setter pris på at samfunnet har åpnet igjen, sier hun.






Siste utgave

På forsiden nå