Norge

Det er knusktørt – dropp grillen

Det er lenge siden det regnet. Nå er både Oslo og Sør-Norge knusktørt.

Dropp grillen nå, sier myndighetene. Det er så tørt ute at det er farlig. Sør-Norge trenger regn. Det gjør faren for branner mindre. I Oslo er det veldig tørt.

Justisminister Emilie Enger Mehl advarer. Det er et dårlig tidspunkt å lage mat over ild nå. Hun har også ansvar for beredskap.

– Grilla pølser og lukten av bål er noe av det beste jeg vet. Men vi må klare oss uten det en periode nå. Det er bedre å ta med pølse på termos. Eller spise brødskive, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Knut Halvorsen er enig. Han jobber i Oslo brann- og redningsetat.

– Pølse er godt, sier han.

– Men hjemmebakt brød med brie er jammen godt, det også. Med en drue på toppen.

NTB møter de to ved Skraperudtjern øst i Oslo. Der er gresset veldig tørt. Det er høy fare for brann. Slik er det også andre steder på Østlandet.

Fare for skogbrann er vanlig. Det skjer når vi går fra vinter til vår.

– Men det er uvanlig at vi har så lange perioder uten nedbør. Det er tørrere nå enn normalt, sier Halvorsen.

– Vi har gressbranner og skogbranner hver eneste dag nå, sier han.

Det er død vegetasjon fra fjoråret som ligger i skogbunnen. Denne er svært tørr og brenner lett.

Sol og pent vær gjør det enda verre.

Mennesker starter branner. Enten med vilje eller uten. Både bål, primuser og engangsgriller er skummelt. Det samme er bråtebrenning og gnister fra tog.

Tørken fører også til mangel på vann. Det merkes både i kraft-magasinene og at det er knapt med drikkevann.

Mangel på vann kan ha noe å bety for produksjonen av mat.

– Det går ut over mange deler av samfunnet, sier Mehl.

– Og vi trenger også vann til å slukke skogbrann!

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå