Norge

Ber halve Norge sikre seg etter angrepet mot Norkart

Noen har klart å stjele informasjon om flere millioner nordmenn. Det skjedde i et dataangrep tidlig i mai. Nå blir folk bedt om å sikre seg.

Tirsdag ble det kjent at selskapet Norkart var utsatt for et dataangrep. Det meldte blant andre avisa Dagbladet.

Ifølge Norkart ble det oppdaget 5. mai. Da stengte de sin søketjeneste med en gang. Norkart sier de samme dag fikset problemet som gjorde at det var mulig å få gjort et angrep. Angrepet er politianmeldt.

Leif Arne Brandsæter er administrerende direktør i Norkart. Han sier angrepet kan ha fått følger for flere millioner mennesker.

– Vi vet ikke nøyaktig hvor mange. Men det er alle som står oppført som eiere eller tidligere eiere eller festere av eiendom i Norge. Da kan det være opptil 3,3 millioner, sier han til kanalen NRK.

Det er først og fremst personlige data som kan være på avveie. Det er navn, adresse og fødselsnummer. Folk på skjult adresse er unntatt. Det samme er skjermede bygg.

(Nederst i saken kan du lese tips for hva du bør gjøre)

Norkart mener at noen ukjente har brukt en sårbarhet i en søketjeneste. Den henter kopi av data fra det offisielle registeret for eiendom i Norge. Dette gjorde at det ble mulig å laste ned informasjon.

Det skal ha vært en feil i en brannmur i søketjenesten, ifølge Norkart.

Enn så lenge er det lite som tyder på at noen har prøvd å misbruke informasjonen. Men Brandsæter ber folk om å være på vakt.

Han sier folk som eier eller fester en tomt er ekstra oppmerksomme på forsøk på svindel. Brandsæter råder folk til å følge med på hva som skjer i postkassen. Han sier også at det kan være lurt å sperre for sjekk av kreditt-opplysninger.

Bildet er en skjermdump av at kredittsperre er registrert. Det er også en sperre mot kredittsjekk. Illustrasjonsfoto: Skjermdump / Arnfinn Storsveen / Klar Tale

Det er flere måter den stjålne informasjonen kan bli misbrukt. Det er for eksempel mulig å bestille et kredittkort i ditt navn. Det er umulig å gjøre hvis du sperrer for kredittsjekk.

Men det kan også bli vanskeligere for deg å gjøre noen ting. Som å søke lån i banken, kjøpe varer på internett og bytte abonnement. Alle disse kan føre til at noen vil gjøre en kredittsjekk av deg. Og den må du da åpne opp igjen. Senere må du vurdere om du ønsker å lage en sperre igjen.

Du må logge inn på fire ulike nettsider for å lage sperren. Noen av sidene hadde problemer da Klar Tale testet sidene like før klokka 10 onsdag. Folk ble da bedt om å prøve igjen senere.

---

Slik kan du sperre for sjekk av kreditt-opplysninger.

  • Ta kontakt med alle de fire selskapene som kan gjøre kredittsjekk av vanlige folk. Det er Bisnode, CreditSafe, Experian og EVRY. Du må legge inn sperre hos alle fire hvis du vil være sikker.
  • Noen kaller det kredittsperre. Noen kaller det sperre mot kredittsjekk.
  • Men du må selv åpne opp igjen senere hvis det er behov for det. Hvis du skal søke lån i en bank vil de kreve at de kan gjøre en kredittsjekk av deg. Noen nettbutikker krever det samme hvis du skal betale med regning. Det er ofte krav om en slik sjekk hvis du vil bytte abonnement også.
  • Har du også en bedrift, må du sperre hos 16 ulike selskaper. Du finner en liste over disse hos Datatilsynet. Den er nederst på siden.

---

Siste utgave

På forsiden nå