Norge

Norge skal satse mye mer på havvind, sier Støre

Norge skal satse mer på havvind de neste 20 årene, sier Jonas Gahr Støre. Han delte planen til regjeringen onsdag morgen.

Det er stor enighet om at Norge har behov for mer strøm i årene framover. Regjeringen ønsker at noe av denne skal komme fra havvind. De har tidligere sagt at de vil gjøre det lettere å bygge store anlegg med slik strøm i Norge.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa onsdag hvor mye han og regjeringen ønsker. Han sier målet er at Norge skal bygge 1.500 havvind-møller nye fram mot 2040.

Det kan skje fra 2025. Da er det planer om å dele ut tillatelser til å bygge slike anlegg. Målet er at det kan føre til at Norge får strøm fra havvind før 2030.

– Vi er utålmodige etter å komme i gang. Jeg er overbevist om at vi vil få kraft fra havvind inn i det norske kraftsystemet innen 2030, sier Terje Aasland. Han er olje- og energiminister.

Dette kan føre til at Norge kan lage 30 gigawatt (GW) strøm fra havvind. Det er omtrent like mye strøm som det blir laget av vannkraft i Norge i dag. I praksis er 30 GW nok til å dekke behovet for strøm for nesten to millioner norske hjem. Dette er regnet ut fra dagens forbruk av strøm.

Flere har ment at Norge bør kunne bygge ut nye anlegg hvert år de neste tiårene. Hvert år bør det kunne gi mellom 2 gigawatt og 3 gigawatt strøm fra havvind. Regjeringen har satt seg et lignende mål.

Støre sier at noe av denne strømmen må bli sendt til Europa. Norge mangler nemlig et strømnett som kan ta imot all den ekstra strømmen, mener han. Men det vil uansett være mer strøm enn det Norge trenger selv.

– Målet er å gi folk og bedrifter store mengder billig kraft. Det kan skape jobber i hele landet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Han sier også at de vil sikre at fellesskapet får sin del av verdien fra strømmen som blir laget.

Tidlig onsdag morgen ble det kjent at regjeringen vil gi 10 millioner kroner ekstra til Havforsknings-instituttet. Det er penger som er foreslått i revidert nasjonalbudsjett. Pengene skal brukes for å få bedre kunnskap om hva vindkraft og havbruk til havs kan føre til. Først og fremst for de som driver med fiske.

Sendingen blir laget av Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon.



Siste utgave

På forsiden nå