Norge

Oslos ordfører lover oss en skikkelig 17. mai-feiring

I 2020 og 2021 var det kjedelig stille i Oslo og resten av Norge. På årets 17. mai skal du slite med å krysse en folkerik Karl Johan.

– Ah, jeg elsker 17. mai, sier Marianne Borgen til Klar Tale.

Hun er kanskje et av byens mest kjente ansikter. Mange kikker nysgjerrig på Oslo-ordføreren i gata. De viser tommel opp, eller sier «hei». Barn stopper brått og spør om å få ta bilder. De flokker seg rundt henne.

Borgen er fra Sosialistisk Venstreparti. Hun har jobbet for barn halve livet. Både i organisasjonen Redd Barna og hos Barneombudet.

70-åringen har alltid festantrekket klart. En sort drakt med mønster fra da Oslo fylte 1000 år for 22 år siden. Hun bruker den flere ganger i året. Av og til flere ganger i uka. Hun har en bunad i tillegg. Den er fra Ringerike, der faren er fra.

I 2020 og i 2021 var det kjedelig stille. Både i Norges hovedstad Oslo og i resten av landet. Gata Karl Johan var pyntet til fest. Men gjestene holdt seg for det meste hjemme. Kongeparet tok seg en tur ut i bil for å hilse på folk.

Korona-regler er tatt bort. Årets 17. mai blir igjen den folkefesten vi er vant til.

– Jeg har snakket med folk rundt om. De gleder seg til å feire nasjonaldagen, sier Borgen. Hun sier hun alltid har vært glad i 17. mai. Det å feire demokrati, Grunnloven og felleskapet.

Det er mye som skjer, lover hun. Både barnefest på rådhuset, et rekordstort barnetog og mye is. Korpsene spiller og kranser skal legges ned. Det blir taler og lokale feiringer i bydelene. Slik som i resten av landet. Skolene er gjerne steder der folk treffer hverandre.

130 skoler vil gå i tog. Det betyr 30.000 barn i gata.

To år med pandemi. Krig i Europa. Klimakrise. Vi trenger å ta oss en pause, også. Det gir oss energi, mener ordføreren.

– Det å kjenne på fellesskapet. Og gleden over å leve i et demokrati, sier hun.

Selv har ordføreren et travelt program 17. mai. Hun skal blant annet gå foran i barnetoget.

– Jeg føler meg veldig heldig, sier hun.

Ut på dagen får hun feire i lokalmiljøet på Østensjø. Og med egen familie. Borgen har tre barn, og sju barnebarn. Seks av dem er under ti år gamle.

I Oslo bor det folk fra alle steder i verden. Spesielt barnetoget 17. mai viser byens mangfold, synes Borgen. Der går barn sammen med klassen sin. Alle er med, uansett hvor foreldrene er fra. Noe Oslos ordfører er stolt av.


Siste utgave

På forsiden nå