Norge

De neste dagene skal vi spise 20 millioner pølser

I dagene rundt 17. mai spiser vi 20 millioner pølser. 13 millioner av dem på selve nasjonaldagen.

På 17. mai spiser folk mest grillpølse vest og nord i landet. Østlendingene går for wienerpølse.

En gjennomsnittlig nordmann spiser over 100 pølser i året. Til sammen er det 500 millioner pølser på ett år.

Spesialpølser og hjemmelaget pølse har blitt mer populært. Men grillpølsene til Gilde er de mest populære. De er den mest solgte pølsa i Norge.

– Den er størst både på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge, sier Knut Jacobsen. Han jobber i selskapet Nortura.

Wienerpølsa er også populær. Men det er helst på Østlandet at folk sverger til denne pølsa, sier han.

Bodil Nordjore er kjent med den økende pølsetrenden. Hun har skrevet bok om pølser. Hun holder også kurs for de som vil lage egne. Det er lett å skjønne hvorfor pølser er populært, sier Nordjore.

Hun mener at pølser er enkelt. Og du vet akkurat hva du får når du kjøper en pølse. Noen ganger frister det med en pølse fra bensinstasjonen. Men det passer også til de store festene i livet, sier hun. Hun forteller at datteren hennes skal ha kalvepølser i bryllupet sitt.

Hun har lagt merke til at det nå er greit å spise pølser for alle typer forskjellige folk.

– Jeg tror flere skjønner at pølser kan være lagd av rene og gode råvarer. Og at dette er en god måte å utnytte hele dyret på.

Strøm-Larsen er en kjent slakterbutikk i Oslo. De har blitt norgesmester i pølser flere ganger. Der kan folk velge mellom mange forskjellige typer pølser. Her betaler kundene gladelig 200 kroner for en kilo med hjemmelagde pølser.

– Vi produserer et tonn med pølser i uka. Nå fram til 17. mai øker etterspørselen med i alle fall 20 prosent, sier pølsemaker Erik Hvenegaard.

Nina Sundqvist forteller at det er en stor trend at flere vil ha pølser av lokale råvarer, særlig i Oslo. Sundqvist er direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Hun tror trenden vil spre seg utover landet framover.

Produsenter sier at de satser på spesialpølser, sier Sundqvist. De forteller at de tilsetter lokale råvarer. Det kan være råvarer som ost, krydder eller til og med øl.

– Selv sier jeg hurra for pølsa. Jeg skammer meg ikke over å spise pølser både til hverdags og til fest.


Siste utgave

På forsiden nå