Norge

Slik kan du spare penger

Noen varer er du og jeg avhengig av. Mat, drikke, varme, tak over hodet. Men det er likevel mulig å spare penger, selv om det meste koster mer enn i fjor.

54 kroner. Det som kostet 1.000 kroner i april i fjor, koster nå 54 kroner mer. Det er uvanlig at prisene endrer seg så mye på bare ett år i Norge. Det skjedde sist i 1988.

Og prisen endret seg mest på noe av det vi må ha, alle sammen. Tenk gjennom hva du trenger. Mange varer koster mye mer penger enn for bare ett år siden.

Strøm:

Det er lenge siden folk ble bedt om å bruke mindre strøm. Det var ventet at strøm skulle koste mindre i sommer enn den kostet i vinter. Men krigen i Ukraina har ført til at strøm kan koste mye i et år framover. Derfor har regjeringen sagt at folk kan få støtte i ett år ekstra. For vi må ha strøm.

En ekspert mener at mange nordmenn vil ha en bedre økonomi nå, enn de hadde før korona-pandemien. Selv om vi må betale mer enn under pandemien. Men for noen familier kan det bli verre.

– Det gjelder særlig familier med lav inntekt. De bruker en større andel av pengene på varer og tjenester de må ha. Slik som strøm, sa Kjetil Olsen til kanalen NRK onsdag. Han er sjeføkonom i banken Nordea.

Olsen sier varene som nå koster mer, også er varer som folk trenger. Det gjør at det blir verre for mange av de som har minst. For drivstoff og mat koster også mer.

Mat:

Men det finnes måter å spare penger på mat også. Det er lurt å handle få ganger i uka. Da er det færre sjanser til at du blir fristet til å kjøpe noe du ikke trenger. Det er også lettere å lage en plan som gjør at du får brukt alt du kjøper.

En annen måte er å gjøre som Hallgeir Kvadsheim fra programmet Luksusfellen viser her. Flere butikken har sitt eget merke. Enten First Price, Rema 1000 eller Xtra. Disse koster gjerne mindre penger, og du får også mer av varen.

Andre bruker et tilbud dagligvare-kjedene er blitt flinkere med de siste årene. Nemlig en disk med varer som koster mindre fordi de nærmer seg utløpsdatoen. Det kan være et godt valg om du skal spise det samme dag.

Det finnes også egne butikker som er spesialisert på slike varer. De tre største har nettbutikk. En av disse er Lavpriskurven.no. I tillegg finnes havaristen.no og holdbart.no. Begge de to siste har også fysiske butikker der det er mulig å kjøpe varer som er fryst eller i kjøleskap.

Flere av de større matkjedene har tilbud og fordeler for de som er registrert som kunder.

Hos Kiwi-kjeden kan du få bonus hvis du er med i Trumf. Denne får du også hos kjedene Joker og Meny. Men hos Kiwi kan du også være med i Kiwi Pluss. Da får du enda mer bonus på fisk, frukt og grønnsaker. Bonusen kan bli vekslet i penger.

Kjeden Rema har appen Æ. Hvis du bruker den, kan du få rabatt på varer du kjøper mye av.

Hos Coop-kjeden kan du være medlem. Da betaler du avgift for å melde deg inn. Dette er penger du får tilbake hvis du melder deg ut. Da kan du få kuponger som gir gratis varer eller rabatt på varer du kjøper ofte. Du kan også få noen ekstra tilbud. Du sparer i tillegg opp bonus som blir betalt hvert år.

Mobiltelefon eller lignende:

Har du noe gammel elektronikk liggende? Og har behov for noe nytt? Da kan det være verdt å ta med noe av det gamle til Power. Elektronikkjeden har begynt å gi poeng som pant når folk kommer for å levere gammelt utstyr. Det kan bare brukes hos Power, men det kan være nyttig hvis du trenger noe nytt, og vil spare litt penger og plass.

Hvis det virker, kan det kanskje være mulig å selge det på Finn.no? Og du finner kanskje noe du selv trenger også. Det er også mulig å kjøpe elektronikk brukt. Noen firmaer har spesialisert seg på det.

Det er også lurt å sette noen penger på en sparekonto hver måned. Da har du penger om du må kjøpe noe nytt. For eksempel hvis vaskemaskina blir ødelagt. Da kan du betale for en ny, uten at du må låne pengene. For om du låner de, så må du også betale renter i tillegg.

Her forklarer Kvadsheim hvordan en sofa til 15.000 kroner kan ende opp med å koste 30.000 kroner. Bare fordi du må betale for renter også.

Abonnementer:

Netflix? HBO? Disney+? Youtube premium? Spotify? Amazon Prime? Hvor mange strømmetjenester betaler du for? Ifølge nyhetsbyrået NTB har folk i Norge i gjennomsnitt tre slike abonnement. Men vi er også blant de som er flinkest til å si opp det vi ikke bruker. Kanskje det kan være en måte for deg å spare penger også?

Klær:

Mange voksne har mye klær fra før. Men det kan være behov for noen nye klær til barn som vokser. Det er mye fint å finne på bruktbutikker som Uff og Fretex. Både for liten og stor.

Det er også mange som tror de er sikre på å spare penger hvis de fyller drivstoff på bilen søndag kveld. Slik var det før. Da var det den billigste dagen i uka. Nå må folk heller følge med selv på når og hvor det er billig.

Drivstoff:

Og kan du kjøre mindre? Færre turer på butikken eller ved å sykle til jobb for eksempel? Kanskje er det mulig å ta en buss også. Det kan være mye penger å spare på sånt.

Rente:

Det er ventet at du må betale mer i renter i de neste årene. Det kan bli dyrt hvis du har gjeld på flere millioner. Det har jo de fleste som eier sin egen bolig. Da kan det være lurt å se om du kan få billigere rente hos en annen bank, eller en bedre avtale hos banken du har.

Det kan også være lurt å se på hva du betaler i strøm. Det kan være mulig å spare mye penger på det også.

---

Spare penger

  • Flere kan bli nødt til å spare penger som følge av at varer koster mer.
  • Mange bruker mest penger på mat, strøm, bolig og transport.
  • Spar opp penger til det du trenger, heller enn å låne penger. Da slipper du betale renter.

---



Siste utgave

På forsiden nå