Norge
Bildet viser finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Regjeringen kutter og flytter penger – motstanderne kritiserer

Regjeringen la fram revidert nasjonalbudsjett torsdag.

Regjeringen endrer på budsjettet for Norge. Det skjer i mai hvert år.

Regjeringen ønsker å bruke ekstra penger fra oljefondet. Omtrent 30 milliarder mer. Samtidig vil de kutte i andre ting. Som i pengene kommunen får fra staten, ifølge avisa VG.

Men kommunene får mer i frie inntekter. Disse kan de bruke som de vil.

Norsk økonomi går bra. Men den må ikke presses mer. Derfor må regjeringen kutte litt. Og bruke penger annerledes. Det sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Han er fra Senterpartiet.

Norge har fått mer å bruke penger på siden i fjor. Krigen i Ukraina har sendt flyktninger hit. Dessuten hjelper staten folk med å betale dyr strøm.

Dette er noe av det regjeringen foreslår. De trenger et flertall på Stortinget:

Bistand:

Regjeringen vil bruke 44,9 milliarder kroner på hjelp til andre land i 2022. Det er 3,6 millioner kroner ekstra.

– Krigen i Ukraina får globale følger, sier utviklingsministeren.

Vedum sier at de har måttet hente penger fra bistand til mange land. For de skal bruke mer penger på bistand til Ukraina.

Arbeid og utdanning:

Regjeringen bruker penger på ulike tiltak for dem uten jobb. Nå er det mange som har jobb. Bedrifter sliter med å få tak i nok folk som kan jobbe. Regjeringen foreslår å kutte 264 millioner kroner.

Flere skal få bli politi. Regjeringen vil gi 13,2 millioner kroner ekstra. Det er til 100 nye plasser ved Politihøgskolen.

Eldre:

Eldreombudet tas bort fra 1. juli 2023. Regjeringen sparer én million kroner i år.

Unge:

Barn og unge skal få mer hjelp. Regjeringen vil bruke 75 millioner kroner. Mange har slitt i pandemien. De trenger ekstra støtte og oppfølging.

Flyktninger:

Staten må bruke mer penger på flyktninger i år. Regjeringen henter penger fra budsjettet til bistand. Fire milliarder kroner.

22 krisesentre får til sammen 16,3 millioner kroner. Sentrene ligger nær asylmottak. Eller områder hvor flyktninger fra Ukraina ventes å bo.

Energi:

Regjeringen foreslår å bruke 65 millioner kroner på havvind. De vil sjekke havbunnen i Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

Bygging:

Regjeringskvartalet blir nytt. Men det blir mindre enn planlagt. Staten kan spare opptil fem milliarder kroner.

Senteret Ocean Space Centre i Trondheim må vente. Det skal bygges senest i 2025.

Helse:

Sykehusene vil få 700 millioner kroner ekstra. Det er på grunn av pandemien.

Avgift:

Moms er en avgift vi betaler på varer. Regjeringen vil at folk med elbiler skal betale moms. De har sluppet hittil. Samtidig skal de med billigere elbiler få økonomisk hjelp. Billige elbiler vil koste det samme. Dyrere elbiler kan koste mer.

– Jeg ser at denne saken har skapt overskrifter og debatt, sa Vedum torsdag.

Men han mener at folk har råd til momsen. Hvis de har råd til en dyr bil.

– Har du råd til å kjøpe en bil til 1,7 millioner, er det bare rett og rimelig at du også skal betale moms, sa Vedum.

Samtidig er elbiler bedre for miljøet. Disse bruker ikke forurensende diesel og bensin. Moms kan gjøre at folk velger bort elbil, frykter kritikere. Blant dem som er imot forslaget, er Venstre og Miljøpartiet De Grønne.

Flere kritiserer regjeringen torsdag. Både politiske motstandere på Stortinget og organisasjoner.

Kirkens Nødhjelp er skuffet. Regjeringen vil ta fra bistand for å hjelpe flyktninger. Norge tjener penger på krigen. Blant annet gjennom inntekter på olje.

– Da er det ubegripelig at de i det hele tatt vurderer å kutte en eneste krone på hjelp til de fattigste. Det sier leder Dagfinn Høybråten, skriver nyhetsbyrået NTB.

Sosialistisk Venstreparti (SV) er misfornøyde. Regjeringens budsjett tar Norge i feil retning, mener de.

De varsler kamp om flere ting. Både moms på elbil og bistand.

– Verdens fattigste tar regningen. Det er for at vi tar imot ukrainske flyktninger. Det er feil, sier Kari Elisabeth Kaski til NTB.

Fremskrittspartiet er også skeptisk til budsjettet. Regjeringen «gir» ingenting til vanlige folk, mener de. Staten tjener mye penger, mens vanlige folk må betale mer for strøm, mat og drivstoff.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå