Norge

Skal jobbe for lavere matpriser

Flere partier har gått sammen om tiltak. Målet er at nordmenn får lavere matpriser i butikkene.

Flere partier utenfor regjeringen har gått sammen. De går inn for forslag om regulering av dagligvare-handelen. Målet er at nordmenn får lavere matpriser i butikkene.

Det skriver Høyre i en pressemelding fredag.

Ifølge partiet er det et bredt flertall på Stortinget for flere tiltak. Tiltakene skal sørge for bedre konkurranse, bredere utvalg og billigere mat.

Høyre, Frp, Venstre, KrF, MDG, SV og Rødt er med på vedtaket.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet som sitter i regjering er ikke en del av flertallet som kommer med forslaget. Men næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier han støtter initiativet.

– Jeg er glad for at det ser ut til å bli enighet om flere gode tiltak, sier Vestre.

Ifølge Vestre har regjeringen selv tatt initiativ til flere av disse forslagene. Tiltakene kan bidra til lavere priser og bedre utvalg i butikkene, sier han.

Det var kanalen TV 2 som først meldte om saken.

Partiene er enige om å pålegge krav for de tre store dagligvare-kjedene. Det gjelder Norges-gruppen, Coop og Rema. Kjedene må gi en begrunnelse for forskjeller i priser til leverandørene sine. De skal også forklare forskjellene i betingelsene for innkjøp.

I alt er det elleve punkter næringskomiteen er enige om. Blant annet en forskrift i konkurranse-loven.

– I Norge har vi mindre mangfold og utvalg i butikkene enn nabolandene våre. Men prisene er høye, sier Alfred Bjørlo.

Han er Venstres medlem i næringskomiteen. Samtidig tjener bønder og andre som produserer mat dårlig, sier Bjørlo. Han mener at vi ikke kan ha det slik.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå