Norge

Vedum hadde ingen løfter om mer hjelp med penger

I vinter måtte regjeringen hjelpe folk med å betale for dyr strøm. Nå har flere bedt om slik hjelp også for drivstoff, og kanskje også mat. Men regjeringen har ingen slike løfter.

Torsdag ble det kjent hva finansminister Trygve Slagsvold Vedum og resten av regjeringen vil endre i sine budsjetter. Staten skal bruke mindre penger enn de hadde planer om, sa Vedum. Det er for å hindre at folk må betale mer i renter på lån.

Det er godt kjent at det skal koste mer å kjøpe en el-bil som koster mye penger. Det er også godt kjent at Norge skal bruke mye penger for å hjelpe folk på flukt fra krigen i Ukraina. Men det kan være vanskelig å forstå hva et slikt budsjett har å si for din og min lommebok.

En typisk norsk familie på to voksne og to barn skal få bedre råd, har Vedum sagt de siste ukene. Den familien han snakker om har to voksne som til sammen tjener én million kroner etter skatt. Det sa han også da han presenterte revidert nasjonalbudsjett.

Klar Tale var til stede da Vedum la fram det nye budsjettet. Og vi spurte ham om han hadde å si til de som sliter med økonomien allerede, og har lite de kan spare på.

For mange har bedt om hjelp slik som under krisen med svært dyr strøm i Sør-Norge i vinter og vår. Særlig når drivstoff til tider har kostet langt mer enn hva folk er vant til. Det har fått følger for økonomien i familier som er avhengig av bil. I blant annet Sverige har dette ført til at regjeringen krever mindre avgift, for at folk skal få lavere pris.

Det er også varslet at mat vil kunne bli mye dyrere som følge av krigen i Ukraina. I tillegg er det ventet at norske bønder skal få bedre betalt for maten de lager. Det vil også bidra til at mat koster mer. Det er noe alle vil merke, men særlig de som har minst.

Men Vedum hadde lite løfter å gi til de som hadde et håp om mer hjelp fra regjeringen.

– Hva er ditt budskap til de som ikke har noe mer de kan spare penger på?

– Jeg er spesielt opptatt av det, sa Vedum. Han minnet om at regjeringen har brukt mye penger på å hjelpe alle med å betale for strøm, og at de som trengte mer hjelp hadde fått ekstra bostøtte.

– Men så er det også slik at mange som har lav inntekt, også har gjeld. De er sårbare hvis renta går opp. Derfor er det viktig for dem også at vi hindrer at det blir mer i rente enn det som er varslet fra Norges Bank, sa Vedum til Klar Tale. Han mener rente og dyr strøm er det de fleste med lav inntekt merker best.

– Det som gjør at mange får det bedre i år, er at det er 85.000 personer mer i jobb. For folk får bedre økonomi når de går fra å motta penger fra staten, til å ha en jobb, sa Vedum.

Og akkurat nå er det veldig mange ledige jobber. Likevel innrømmer han at det kan være familier der det er mer uro.

– Men det er flere tusen ulike familier, og det er mange som kjenner på en uro. Derfor er det grupper som tjener under 750.000 kroner som får mindre krav om skatt, sa Vedum.

– Men hva da med de som ikke har hatt råd til å kjøpe en bolig? For eksempel unge uføre? Hva har du å si til dem?

– Bostøtte er et av de virkemidlene som er viktig for dem. Vi vil også gjøre om på ordningen for arbeidsavklarings-penger (AAP). Det vil gjøre den bedre, sa Vedum.

Tidligere har du hatt tre år på å skaffe svar på om du kan bli eller komme tilbake i jobb etter å ha vært syk eller skadd. De tre årene får du penger fra staten. Men det har du ikke fått det fjerde året. Det blir nå endret.

– De skal også få betale mindre i skatt og avgifter. Og hvis de er friske nok til å jobbe litt, så er det viktig å ha et arbeidsmarked der de kan jobbe litt ved siden av sykdommen. Det vil gi mange bedre økonomi, sa Vedum.

---

Revidert nasjonal-budsjett

  • I revidert nasjonal-budsjett kan regjeringen endre planen for hva de vil bruke penger på.
  • I år vil regjeringen bruke mindre penger enn de hadde planer om.
  • Årsaken er at korona-pandemien har ført til mindre problemer denne våren.
  • Men det må også brukes mer penger som følge av krigen i Ukraina.
  • Staten vil bruke mindre på andre formål for å ha penger til Ukraina.

---



Siste utgave

På forsiden nå