Norge

Køene for nye pass blir enda lenger

Det er lang ventetid for å få nytt pass. Men det er også mange nordmenn som vil reise til andre land. Vent med å kjøpe reisen til du har fått passet, sier politiet.

18. mai må folk regne med at det tar rundt sju uker å få et nytt pass. Men det blir verre. Innen juli vil det kunne bli ti uker ventetid, sier Politidirektoratet (POD).

Dermed har du dårlig tid hvis du vil på reise i fellesferien. Den er fra 11. juli. Det er bare få dager igjen før det blir vanskelig å få pass i tide til da. Da må du på passkontoret og søke om pass i løpet av få dager. Men det er lange køer mange steder.

Det er likevel mulig å ha flaks hvis du er villig til å reise et stykke for å få en avtale i tide. Om du sjekker flere kontorer enn det som er nærmest, kan det være flere uker forskjell.

Politiet vil fraråde folk å bestille reiser til utlandet om de mangler pass. Folk som trenger nytt pass, bør vente til de har fått det, forklarer Bjørn Vandvik. Han er avdelingsdirektør i POD.

Det er kortere ventetid for folk som har søkt om nasjonalt ID-kort. Men det er ventetid. Du bør ha søkt før juni for å få det i tide til fellesferien.

Så lenge du skal reise i land som er med i EU eller EØS kan du søke om ID-kort i stedet for pass. Slik er det også for reiser til Sveits.

Det er to store årsaker til at det nå tar lang tid å få pass og ID-kort. Korona-pandemien og krigen i Ukraina fører til hindre i leveransene av materialer som må til for å lage pass og ID-kort. Dermed tar det lenger tid å lage dem.

Det er mange som har satset på nødpass for å rekke en reise til utlandet før. Men det er ingen løsning nå, sier Vandvik.

For det er samme problem der. Han sier de har sikret seg slik at de kan hjelpe folk som er i nød.

– Det betyr at folk ikke kan belage seg på et nødpass for å komme seg på ferie til utlandet, sier Vandvik.

Politiet tror det vil ta lang tid før situasjonen blir som normal igjen. Det kan skje i oktober eller november.

Så langt i år har politiet registrert 533.000 søknader om pass og nasjonale ID-kort. I 2019 fikk de 270.000 søknader om pass. Det var siste vanlige år før pandemien.

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Norge

På forsiden nå