Norge

Rettssaken etter Kongsberg-drapene begynner i dag

Rettssaken mot Espen Andersen Bråthen begynner 18. mai. Han er tiltalt for fem drap og flere drapsforsøk.

Onsdag 18. mai begynner rettssaken mot Espen Andersen Bråthen. Han er tiltalt i det som blir kalt Kongsberg-drapene. Det skjedde 13. oktober i fjor.

Han er tiltalt for fem knivdrap og elleve drapsforsøk med pil og bue. I tillegg til 13 tilfeller av grove trusler.

Han er også tiltalt for andre ting. Han prøvde blant annet å kaste kniv etter tre politibetjenter. I tillegg til de drepte er det 26 fornærmede i saken.

Kari Anne Sand er ordfører i Kongsberg. Hun har sagt at det sikkert er noen som gruer seg til rettssaken.

– For Kongsberg har det blitt sånn at alt har skjedd enten før eller etter 13. oktober. Den datoen står for en hendelse som er veldig tragisk, sier Sand.

Påtale-myndighetene har varslet at Bråthen blir dømt til tvungent psykisk helsevern. Det skiver Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokat-embeter i en pressemelding.

Påtale-myndighetene mistenker at Bråthen var utilregnelig under handlingene. De mener han hadde en sterkt avvikende sinnstilstand.

Bråthens forsvarer er advokat Fredrik Neumann. Han sier seg enig med påstanden fra statsadvokatene.

– Politiet trodde med en gang det kunne handle om psykisk sykdom, sier Neumann.

Bråthen var bevæpnet med pil og bue og stikkvåpen. Flere av drapene skjedde innendørs, hjemme hos ofrene. Han ble pågrepet over en halv time etter at angrepet startet. Han ble pågrepet inne i en dagligvare-butikk.

Bråthen stakk de drepte flere ganger med kniv. De alle døde etter kort tid. Alle drapene skjedde innen omtrent 20 minutter. Det er ifølge tiltalen.

De drepte var Gun Marith Madsen, Hanne Merethe Englund, Andréa Meyer, Gunnar Erling Sauve og Liv Berit Borge.

Alle drapsforsøkene Bråten er tiltalt for skjedde inne på en Extra-butikk. Han skjøt rundt seg med pil og bue. Tre av de fornærmede ble truffet av piler. Men de ble ikke påført livstruende skader.

Politiet ønsker også å inndra flere våpen fra Bråthen. Det inkluderer blant annet flere kniver, en machete og andre våpen.

Siden angrepene 13. oktober har Bråthen vært innlagt. Han er på lukket psykiatrisk avdeling gjennom et vedtak om tvangs-innleggelse.

45 vitner og tre rettssakkyndige skal forklare seg i retten, skriver avisa Laagendalposten. En sakkyndig er en person som har spesielle fagkunnskaper om et spesielt emne.

Avisa skriver at de skal gjennom mye under rettssaken. Våpen, obduksjoner, sykdom, bilder og åsteder er noe av det som vil få fokus.

Bråthen var trolig utilregnelig. Det betyr at han ikke kan straffes. Det blir det opp til retten å bestemme. Etter planen skal rettssaken være ferdig 10. juni.
Siste utgave

På forsiden nå