Norge

Roald Amundsen feirer 150 år – men hvem var han?

For 150 år siden ble Roald Amundsen født. Nå skal han feires med bursdagskake og fest. Men hvem var han?

Roald Amundsen ble født 16. juli 1872. Det er nå 150 år siden. Derfor feirer vi hans jubileum dette året. Men hvem var egentlig Amundsen?

For over 100 år siden var det flere som ville bli den første til å komme seg til Sydpolen. Amundsen var en av dem og han var norsk.

14. desember 1911 ble han den første til å nå Sydpolen. Det er 111 år siden. Og er kun en av mange av hans turer. Men kanskje den han er mest stolt av.

Sist helg åpnet Amundsen sitt hjem i Norde Follo etter to år med pandemi. Huset blir brukt som museum. Og har vært nesten urørt siden Amundsen forsvant i 1928.

Blått hus med trappe inn til hovedinngang.

– Det er gøy å kunne åpne igjen. Det er lenge siden vi kunne holde åpent for publikum. Det sier Anders Backe til nyhetsbyrået NTB. Han jobber for museet.

Under pandemien kunne du se en digital versjon av huset til Amundsen. Når museet nå åpner igjen kommer det enda flere muligheter.

Bache sier at de har laget en versjon av Amundsen.

– Vi har skapt ham digitalt. Slik at du kan ha en samtale med ham, sier han.

Amundsen skrev dagbøker fra turene sine. Flere av disse har blitt gitt ut som bok. Men en av dem er en privat dagbok. Og den har ikke blitt gitt ut, før nå. Denne sommeren kommer den private dagboken ut som bok.

Der skal Amundsen skildre sitt forhold til sin store kjærlighet Kiss Bennett. Hun var gift.

– Her møter vi Amundsen på 50 år som både er glad, sjalu og full av savn og følelser. Det er en historie som gjør ham mer menneskelig, sier Bache.

Denne sommeren skal museet ha åpent lenger enn vanlig. Det er flere arrangement som holder, og det skal være ting som vises fram som aldri har vært vist før.

Selve 150-årsdagen 16. juli blir det bursdagskake, foredrag og fest. Der skal de lage en gammel drink som de fant i en av skuffene til Amundsen.

– Det er en blanding av sherry, sukker, sprit og vann, så det blir bra, sier Bache mens han ler.

14. desember 1911 ble Roald Amundsen den første til å nå det geografiske sydpolpunktet sammen med sine fire ledsagere Oscar Wisting, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Olav Bjaaland. Foto: Olav Bjaaland / NTB

Det året Amundsen døde er fortsatt en gåte for folk som liker historie. I juni 1928 ble 55 år gamle Amundsen med på en leteaksjon. Han forsøkte å finne en italiensk polfarer som het Umberto Nobile. Han hadde forsvunnet på en ekspedisjon til Nordpolen.

Amundsen tok fly fra Tromsø 18. juni, og skal ha forsvunnet ved Bjørnøya sør for Svalbard. Verken flyet eller Amundsen ble noensinne funnet.

Selv hundre år senere finner Bache nye ting blant Amundsens gamle ting.

– Denne uka fant vi en tøypose fra en av turene som vi ikke har sett før. Vi finner iblant brev, vi finner ting mellom sofaputer. Det er som å pusle et puslespill uten hjørnebrikker, et puslespill som stadig blir større, sier Bache.

---

Kort om saken

  • Roald Amundsen har 150 års-jubileum.
  • Han var en av verdens mest kjente polfarere.
  • Nå kan du besøke hjemmet hans for å se hvordan han levde.

---