Norge
Bildet viser et vindu med Nav-symbolet i.

Nav får bot for å ha brutt regler

Nav vil få en bot på 5 millioner kroner, varsler Datatilsynet. Nav brøt reglene for personvern i en base med folks CVer.

Norge — I 20 år var arbeidssøkere i Nav sin CV tilgjengelige for arbeidsgivere. De kunne søkes fram på arbeidsplassen.no. Men denne databasen var ikke lovlig. Nav oppdaget selv bruddet på personvernreglene. De stengte deler av søket. I 2021 melde de selv saken til Datatilsynet. De som var berørte av bruddet ble også kontaktet.

– Vi ble virkelig nedringt av brukere som hadde registrert seg i denne databasen. Det var en eksplosjon av mennesker som ringte. De var fortvilet over at deres data var delt så åpent, sier Janne Stang Dahl til kanalen NRK. Hun er fungerende sjef i Datatilsynet.

Datatilsynet har varslet at de vil gi Nav en bot på 5 millioner kroner. Nav sier de vil akseptere boten.

– I denne saken gjorde vi feil. Da er det naturlig at vi får kritikk, og et overtredelsesgebyr, sier Hans Christian Holte i en pressemelding. Han er direktør for Nav.

Holte sier at de tar personvern på største alvor. Personopplysninger skal være trygge hos oss.

– Vi skal selvfølgelig følge regelverket, sier Holte. De vil ikke klage på gebyret.

Basen med CV-er er nå lukket ned for personer med oppfølging fra Nav. Kun jobbsøkere som ikke er under oppfølging er nå synlige i søket.

Nav jobber videre med å finne andre løsninger for effektiv formidling av jobb. Og som er innenfor reglene.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå