Norge

Det blir lite som minner om sommervær denne helga

Det er bare noen få dager til det er sommer i Norge. Men det blir ingen sommersol med det første. Mye tyder på at det blir en kjølig langhelg.

Det har regnet i store deler av landet den siste tiden. Mange har hatt mye nytte av paraplyen. Og på samme tid har klærne som minner om sommer fått ligge ubrukte hos de fleste av oss. Slik blir det nok også en stund framover.

Våren er straks ferdig. Neste uke er det juni, og med det den første sommermåneden i 2022. Østlandet har vært preget av mange dager med regn i det siste. Nå skal det regne mindre, og det blir mindre lummert.

Ifølge Rafeal Escobar Løvdahl vil det gi en følelse av litt skarpere luft.

– Det vil nok gi følelsen av litt lavere temperaturer. Det vil nok bli mellom 17–20 grader på det varmeste, sier han til nyhetsbyrået NTB. Løvdahl er statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

For mange blir det en langhelg denne uka. Torsdag er det Kristi himmelfartsdag, og da er det mange som tar fri på det som blir kalt en inneklemt fredag. Det vil kunne komme noen regnbyger i helgen, men det blir også noe sol.

– Jeg hadde nok satset på lørdag dersom jeg skulle på tur. Da er det mindre sjanse for nedbør. Det kan bli temperaturer opp mot 20 grader, sier Løvdahl.

Mens det i deler av Sør-Norge har vært mye grått vær, så har det vært mye sol i Nord-Norge. Der har det også vært relativt varmt.

Men det endrer seg fram mot helgen, sier Løvdahl.

– Steder som har hatt opp mot 20 grader, vil nå få rundt 10 grader. Så det blir en halvering av temperaturene de fleste steder. Det vil også bli litt nedbør noen steder. Spesielt i Nordland, sier han.

Det kan nedbør allerede fra torsdag. Men fra fredag vil det virkelig bli regn i nord.

I Trøndelag og Møre og Romsdal vil været være noe av det samme som i nord. Det blir kaldere. Det vil også regne mer enn det har gjort til nå.

– Langs kysten vil temperaturen ligge på rundt ti grader. Det blir noe varmere lenger inn i landet. Med en del vind vil det nok oppleves ganske kjølig, sier Løvdahl.

På Vestlandet vil det bli mindre regn. Men der vil det blåse mer når det nærmer seg helg.

– Det skifter til nordavind. Den er kaldere enn sønnavind. Det blir nok en og annen regnbyge i løpet av helgen. Temperaturene vil nok ligge på mellom 10–15 grader. Og det blir kaldest langs kysten, ifølge meteorologen.

Det har vært mye tørt være og lite nedbør i både april og mai. Det har ført til stor fare for skogbrann i mye av landet. Flere steder har det også vært branner av ulik størrelse.

Nå har det vært nok regn til å vanne gress, lyng og trær. Dermed er det ingen store fare for slike branner lenger.

– Alle plener har nå fått sitt. Trær og busker er i full gang. Og det er mye grønnere i vegetasjonen nå, sier Løvdahl.

Mange lager nå planer for hva de vil gjøre i sommerferien sin. Det meste tyder på at det blir en normal sommer i Norge når det gjelder vær, ifølge meteorologen.

– Det blir nok en litt kald start. Det er mange som spekulerer i om mye regn på våren tilsier at det blir mindre regn på sommeren. Men det fungerer nok ikke helt slik. Det er ingen kvoter som blir brukt opp, sier Løvdahl.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå