Norge
Bildet er fra rettslokalet til Buskerud tingrett i Hokksund. Det er advokater i svarte kapper i forgrunnen. Bildet er tatt fra fremst i rettslokalet. Foto: Lise Åserud / NTB

Naboen til Bråthens første offer hadde låst døren

Det var bare flaks at Matthias Anger hadde låst døra inn i sin bolig på Kongsberg. Naboen var den første som ble drept av Espen Andersen Bråthen.

Norge — Angers er kjent som kirkemusiker. Han er også kantor i Kongsberg domkirke. Onsdag forklarte han seg om det som skjedde på Kongsberg 13. oktober i fjor. Angers bodde med sin samboer i etasjen over Gunn Marith Madsen Hun ble det første offeret til Espen Andersen Bråthen.

Kort tid i forveien hadde Andersen kastet fra seg pilene og buen sin. Dette hadde han brukt i et forsøk på å drepe folk på Coop Extra og ute på gatene.

I stedet tok han en av flere kniver han hadde med seg. Han gikk mot Hyttegata, og prøvde å komme seg inn i boligene.

Døren hos Angers og samboeren var låst, noe som var unormalt. Men døra var ulåst hos Madsen. Bråthen gikk inn og drepte henne med flere knivstikk før han gikk videre.

– Gunns dør var åpen den dagen. Det pleide også vår å være. Den dagen låste Thomas. Jeg aner ikke hvorfor. Jjeg merket det da vi gikk ut. Vi har snakket om det etterpå og føler at vi var heldige, sa Anger da han forklarte seg i retten.

– Årsaken til at jeg bodde i Kongsberg, i det huset. Det var som følge av Gunn. Det er et fryktelig tomrom, sa 51 år gamle Anger om naboen på 78 år.

Det var først da Anger hørte et forferdelig skrik ute fra gata at han og samboeren ble klar over at noe skjedde i Hyttegata. De så ut av vinduet. Der så de en kvinne ligge på bakken. Anger gikk ut for å hjelpe. Da sto han plutselig ansikt til ansikt med Bråthen.

– Vi fant kvinnen i gaten. Det var en dame som lå og skreik. Hun hadde mye blod i magen. Så skulle jeg hjelpe henne, og jeg ropte til mannen «er du gæren» eller noe sånt, sa Anger i retten.

– Han kom bort til meg og tok en kniv. Dette gikk veldig fort, ikke sant. Noen sekunder. Han tok en kniv og kastet den mot meg, sa Anger.

Han hoppet unna. Dermed kom han unna kniven.

Bråthen forklarte seg også mer i retten. Det har han nektet tidligere. Onsdag beskrev han hvor han gikk fram da han skjøt med pil og bue mot mennesker på Coop Extra. Han beskrev også hvordan han angrep og drepte fem mennesker med kniv i Hyttegata.

Bråthen forklarte svært detaljert hvordan han gikk fra hus til hus og drepte fem personer. Ved en av leilighetene kastet han en utestol to ganger mot ruta før han fikk inn en hånd. Dermed fikk han låst opp døra og drepte paret Liv Berit Borge og Gunnar Erling Sauve. Begge ble 75 år gamle.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå