Norge

Skal 16-åringene få stemme?

Er 16-åringer og 17-åringer gamle nok til å stemme ved lokalvalg? Ja, mener en komité på Stortinget. Men ikke alle er enige.

Om ett år er det nytt lokalvalg i Norge. Da vil folk i hele Norge kunne få påvirke hvem som bestemmer der de bor.

Men det er regler i Norge for hvem som får stemme ved stortingsvalg og lokalvalg. Ved lokalvalg er grensa 18 år. Du må også ha bodd i Norge i minst tre år før valgdagen. Dessuten må du være med i valgregisteret, manntallet, der du bor.

Lenge har det vært diskutert om ungdommen skal få større innflytelse der de bor. For eksempel ved å stemme ved lokalvalg. Det gjelder 16-åringene og 17-åringene. Saken har også vært oppe i en komité på Stortinget. Politikerne i kontroll- og konstitusjonskomiteen ønsker å åpne for at 16- og 17-åringer kan stemme. Men da kun når det er valg til kommune og fylkesting.

Komiteens råd kom fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstrepati, Rødt og Venstre, ifølge Stortinget. De fire partiene har sammen flertall i komiteen.

– Nå er viktig at politikerne på Stortinget benytter denne historiske sjansen. De kan utvide det norske demokratiet. Og gi 16- og 17-åringene virkelig innflytelse, sier Birgitte Lange i Redd Barna. Hun er general-sekretær.

16-åringene og 17-åringene har fått stemme i noen kommuner før. For eksempel i 2011 og i 2015. Her kan du lese om hvordan det var.

Noe av hensikten var å finne ut hva som engasjerer de unge.

I 2020 kom valglov-utvalget med sin innstilling til Stortinget. De ønsket at 16-åringene og 17-åringene skulle få stemme.

– Dette er en historisk dag for demokratiet. Vi har jobbet i 20 år for å åpne opp demokratiet for stadig flere. Det sier Isa Maline Isene til NTB da. Hun er styreleder i LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner).

Men det var opp til politikerne på Stortinget å avgjøre det endelig. Komiteens nye behandling i 2022 er første steg i saken.

Likevel er det ikke sikkert at resten av partiene på Stortinget støtter forslaget. Stortinget skal stemme over forslaget. Men det ser ut til a Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og KrF er imot å gi 16- og 17-åringer stemmerett i lokalvalg. Og de har flertall på Stortinget. Dermed er det likevel ikke sikkert at de unge får stemme ved neste lokalvalg. Det er i 2023.

---

Fakta: Stemmerett for unge

  • Det er strenge regler for hvem som kan få stemme ved valg i Norge.
  • Nå må folk være over 18 år for å stemme ved stortingsvalg og lokalvalg. Det er også andre regler knyttet til botid i Norge og statsborgerskap.
  • En komité på Stortinget mener at 16-åringer og 17-åringer bør kunne stemme ved lokalvalg.

---



Siste utgave

På forsiden nå