Norge

Hvordan kan du få tak i pass eller ID-kort?

Endelig skulle folk få reise utenlands etter pandemien. Så kom pass-kaoset.

Pass er et viktig ID-papir. De sier hvem du er og hvor du kommer fra. Skal du reise utenlands, trenger du som regel pass.

Mangler du pass, eller er det for gammelt? Nå er det mange i samme situasjon. Rundt 400.000 nordmenn er uten pass.

To somrer på rad med pandemi. Folk har reist til Lofoten og Sørlandet for å oppdage eget land. Men nå vil mange utenlands til sol og varme. Eller for å besøke familie.

Køene for å få time til pass er lange. I tillegg tar det tid å få det laget. Du kan måtte vente i ti uker i juli, sier politiet. For nasjonalt ID-kort må du vente noe kortere tid. Men du bør bestille nå for å få det innen ferien.

Og skal du hente passet ditt, risikerer du å bruke timevis. Der er det også kø.

– Det er et brudd på menneske-rettighetene. Så alvorlig er det, sa Per-Willy Amundsen til kanalen TV 2.

Han er fra Fremskrittspartiet (Frp). Han er også tidligere justisminister.

Hva er problemet?

Et flertall på Stortinget vil presse regjeringen. De må gjøre noe for å bedre situasjonen med pass. Men regjeringen mener de allerede har gjort mye. Passkontorene har flere folk. De er åpne lenger. Men problemet ligger et annet sted. Krig og pandemi fører til mangel på det som brukes til å lage pass. De som lager pass og ID-kort, klarer ikke å gjøre det fort nok. Samtidig er det mange som trenger nytt pass.

Passene har papir av silke og bomull, plastikk og en chip. Det skriver kanalen TV 2. Og dette er vanskeligere å få tak i for tiden.

Hva skal til for å få pass?

Folk begynte å selge sine egne passtimer på Finn.no. Dette har nettstedet nå stoppet. De trenger å få sjekket om det er lov først.

Stortinget behandler saken om pass torsdag 2. juni. Frp sier de vil komme med flere forslag. Som at andre leverandører skal kunne lage pass. Og at andre papirer kan fungere som ID en stund.

– Vent med å bestille reise utenlands. Slik var rådet fra politiet 18. mai. De klarer ikke å gi pass til alle som trenger det til sommeren.

Det går an å få et nødpass. Men politiet sier at folk bør droppe å bruke det for å reise utenlands. Folk i nød skal få denne typen pass. Problemer med å lage pass påvirker også nødpass.

Du kan kun søke om enten ID-kort eller pass nå. Det sier politiet.

Du kan reise til mange land i Europa med kun nasjonalt ID-kort. Politiet anbefaler at bestiller det hvis du skal til EØS/EU-land eller Sveits.

Køen kan være kortere noen steder. Alt etter hvor du bor i Norge.

Du kan søke etter pass i hele landet. Hvis du kan reise litt, så kan du kanskje finne timer andre steder. Sjekk på politiet.no.






Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå