Norge

To personer som jobber for banken er siktet for grov korrupsjon

Nordea mistenker at de har betalt ut totalt 150 millioner kroner basert på feil informasjon. Politiet pågrep fem personer som følge av dette.

Tirsdag sendte politiet folk til banken Nordea. To av dem som jobber der er siktet for grov korrupsjon. Tre andre er siktet for å hjelpe til.

Kristin Rusdal sier at det er omfanget som gjør at det anses så ille. Hun jobber som politiadvokat. Hun har snakket med nyhetsbyrået NTB.

Ifølge henne mistenker Nordea at de har delt ut totalt 150 millioner kroner i lån. Folk har fått lån basert på feil informasjon. Nordea merket dette for to måneder siden. Da ba de også politiet se på saken.

De personene som ble tatt skal nå snakke med politiet.

Rusdal sier at de skal ha forfalsket dokumentasjon for å gi andre folk lån.

Politi som hadde på seg sivilklær kom til Nordeas kontor tirsdag morgen.

Flere personer skal ha fått banklån ved hjelp av mellommenn, også kalt låneagenter. Vanlige folk betalte penger til disse agentene, slik at de kunne få lån. Selv om reglene til banken sa at de ikke kunne få lånet. Det skrev avisa VG.

En av dem sa at bakmenn han samarbeider med, har kontakter på innsiden av banken. Han sa også at banken det dreide seg om var Nordea.

Banken mener dette er veldig alvorlig. Nordea snakker med politiet om saken.

– Nordea har nulltoleranse for regelbrudd, sier Christian Steffensen til Finansavisen. Han er kommunikasjons-sjef for Nordea.

Han sier også at de to som jobber der er suspendert.

Steffensen ønsker ikke å si noe om hvilken stilling de to hadde.

Rusdal sier at to av de pågrepne jobber hos Nav. En av dem jobber der nå, mens en har nylig jobber der. De to er siktet for å ha hjulpet til.

---

Kort om saken

  • To personer som jobber for Nordea er siktet for grov korrupsjon.
  • De skal ha lånt ut penger til folk som egentlig ikke kunne låne penger.
  • Det har de fått til ved å bruke mellommenn, også kalt låneagenter.

---

Siste utgave

På forsiden nå