Norge

Norge sier ja til å ta imot skadde soldater fra Ukraina

Norge har til nå lovet å ta imot 550 pasienter fra Ukraina. Nå sier regjeringen også ja til å ta imot skadde soldater.

Tirsdag kveld ble det klart at regjeringen hadde bestemt seg.

– Regjeringen vil nå også ta imot sårede soldater, sa Emilie Enger Mehl i en pressemelding. Hun er justisminister fra Senterpartiet.

Saken ble først omtalt av avisa Vårt Land.

De skadde soldatene kan bli hentet til Norge som del av en avtale om sivil beredskap. Den har Norge sammen med Den europeiske union. Norge har også lovet å ta imot 550 pasienter fra Ukraina.

Men regjeringen har brukt lang tid på å finne ut om Norge skulle ta imot skadde soldater. Spørsmålet ble stilt for første gang 23. april. Norge ble også spurt tre ganger i mai.

Partiet Høyre krevde tirsdag at Mehl måtte møte i Stortinget samme kveld for å svare på spørsmål om saken.

Hun sier er flere årsaker til at det har tatt tid.

– Norge har ingen erfaring med medisinsk evakuering av skadde soldater fra en konflikt som pågår, sier Mehl. Hun sier også at de måtte være sikre reglene tillot Norge å hente ut skadde soldater på den måten.

– Jeg er meget irritert, sier Sveinung Stensland til nyhetsbyrået NTB.

– Vi har lurt på hvorfor dette tok så lang tid. Og svaret er at statsministeren ikke har kontroll, sier han. Stensland mener regjeringen ble presset av Høyre til å ta et valg.

NTB skrev tirsdag at det skal ha vært uklart hvem i regjeringen som egentlig hadde ansvar i saken. Da hadde Sp svart at dette var et ansvar som hørte hjemme hos helseminister Ingvild Kjerkol. Hun er fra Arbeiderpartiet.

– Det er bra at de får løst dette nå, sier Stensland. Men han sier det er mer alvorlig at det er uklart hvem som har ansvar for hva i regjeringen.

– Dette kunne de avklart for fire uker sider, mener Stensland. Han mener dette er en test der regjeringen har feilet. For det er nettopp i kriser at det er viktig å vite hvem som har hvilket ansvar.

Stensland sier Høyre nå vil ha svar på når Norge skal ta imot de skadde ukrainerne. Han vil også ha svar på om statsminister Jonas Gahr Støre har kontroll på hvem som har ansvar for hva i regjeringen.

Guri Melby mener også at regjeringen gjør for lite og at de gjør det for sent. Hun er leder for partiet Venstre.

– Dette er en alvorlig sak som handler om liv. Derfor er det oppsiktsvekkende at regjeringen har brukt så lang tid på dette, sier hun. Og hun mener det er veldig alvorlig om det er riktig at det har tatt lang tid å løse saken fordi departementene har vært uenige.

Melby har ingen forståelse for at regjeringen sier nei til at de skadde kan komme rett fra Ukraina. Kravet er at de må komme via et annet land, som Polen.

– Det tar lengre tid. Det gjør situasjonen mer kritisk. Dette sier ikke justisministeren noe om. Det vil jeg kreve et svar på, sier Melby.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå