Norge

Skal jobbe som prest i sommer

Frida Aalborg skal tilbringe sommeren på Vestlandet. Der skal hun jobbe som prest.

Det har aldri vært større behov for ferievikarer, ifølge Nav. Fra januar til april ble det lyst ut 38.400 sommerjobber.

– Det er veldig fint at flere unge får prøve seg i arbeidslivet, sier Sindre Hornnes til Klar Tale.

Han jobber for lands-organisasjonen (LO). Han er ungdområdsgiver og sjef for LOs sommerpatrulje. For 38. året på rad skal vi reise rundt og snakke med unge om hvordan de har det på jobb, sier Hornnes.

Sommerpatruljen reiser rundt i hele landet. De informerer unge om deres rettigheter som arbeidstaker. I fjor besøkte de 5.000 arbeidssteder. Hornnes sier at de aller fleste de møter trives på jobb. Men ikke alle er helt sikre på hva slags rettigheter de har.

Frida Aalborg på 23 år er én av de mange som har fått seg sommerjobb. Hun har fått seg sommerjobb som prest. Hun skal jobbe som prest i Måløy i Vestland fylke. Aalborg studerer teologi. Hun har hatt praksis gjennom studiet.

– Den norske kirke gir studenter som tar profesjon lov til å jobbe som sommervikarer for prester, sier hun til Klar Tale.

Aalborg er født og oppvokst i Oslo. Nå skal hun tilbringe sommeren på Vestlandet. Det gleder hun seg til.

– Jeg tror jeg kommer til å lære mye jeg kan ta med meg videre, sier hun.

Hun er på tredje året på studiet. Det er et en utdanning som varer i seks år. Den må du fullføre for å få jobbe som prest. Aalborg sier hun har vært i praksis før. Men nå er hun ansatt som prest. Da får hun også mer ansvar.

Aalborg sier at hun føler hun har lært mye på studiet. Det kan hun bruke i jobben som prest. Men hun regner med at hun kan havne i situasjoner hun ikke har sett for seg.

Interessen for faget begynte da hun var ung. Jeg vokste opp i et kristent hjem, forteller Aalborg. Men det hele begynte som et årsstudium. Nå tar hun hele studiet, og har planer om å jobbe som prest i framtiden.

Den norske kirke fikk sin første kvinnelige prest i 1961. Det er flere kvinnelige prester nå. Men det er fortsatt flest menn. Aalborg tror det er viktig at det er et mangfold av prester. Det er en fordel at det finnes prester folk kan kjenne seg igjen i, sier hun.

Aalborg er spent på ansvaret hun får som prest. Blant annet på sørgesamtaler. Kirken tilbyr sørgesamtaler til pårørende til noen som har dødd. Hun har vært med på slike samtaler i praksis. Men nå får hun ansvaret for dem selv.

– Jeg tror jeg kommer til å få erfaringer som blir bra for meg som prest, sier hun. Aalborg starter i jobben 13. juni. Hun forteller at hun er veldig spent på jobben. – Jeg tror det blir et fint sted å jobbe, sier hun.


*Det er flere sommerjobber i år enn tidligere

*De fleste unge trives på jobb

*Men ikke alle kjenner rettighetene sine

*LO sin sommerpatrulje reiser rundt og møter unge


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå